„Pericol de moarte”, în sudul Ţării Galilor. Ciclonul Dennis a lovit Marea Britanie

„Pericol de moarte”, în sudul Ţării Galilor. Ciclonul Dennis a lovit Marea Britanie
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Ploi torenţiale, vânturi violente: Dennis a lovit duminică, 16 februarie 2020, Marea Britanie, ţintuind la sol sute de avioane, în timp ce în sudul Ţării Galilor a fost declarat Cod roşu de furtună, iar serviciile meteo au emis avertismentul de „pericol de moarte”, relatează AFP.

Duminică dimineaţă, aproape 200 de alerte de inundaţii au fost declarate într-o zonă care se întinde din Scoţia până în Cornwall. La Aberdaron, în sudul Ţării Galilor, vânturile au suflat cu peste 145 km/h. Mai multe sute de zboruri dinspre şi spre Marea Britanie au fost ţintuite la sol, au anunţat companiile British Airways şi EasyJet. Transportul feroviar şi-a suspendat liniile în sudul Ţării Galilor, în urma inundaţiilor care au afectat căile ferate.

Institutul meteorologic britanic (Met Office) a declarat Cod roşu de furtună pentru sudul Ţării Galilor, cel mai ridicat nivel de alertă, ca urmare a ploilor abundente provocate de furtuna Dennis, fiind primul de acest acest gen emis din decembrie 2015. Alerta de Cod roşu vizează „condiţii meteo periculoase”, implicând „pericol de moarte”, perturbări ale aprovizionării cu electricitate şi daune aduse infrastructurii, potrivit Agerpres.

Britanicii nici nu și-au revenit bine după furtuna Ciara, de săptămâna trecută, că acum au fost loviți de un nou ciclon, botezat Dennis. Zonele de coastă din Anglia și din Țara Galilor au fost cele mai afectate, urmând ca duminică furia naturii să se mute în Irlanda de Nord și Scoția. În Londra, oamenii abia au putut să stea în picioare pe străzi şi umbrelele au fost inutile, iar la Birmingham, avioanele s-au chinuit să aterizeze. În unele zone ale Marii Britanii, au căzut în câteva ore peste 80 de litri de precipitații pe metru pătrat, cantitatea pe două săptămâni obișnuite.

Armata britanică a intervenit să ridice baricade în localitățile care sunt amenințate de râurile umflate. „Soldații ajută Agenția pentru Mediu la construirea de bariere împotriva inundațiilor. Oamenii mei se ocupă să umple saci cu nisip și să monteze baricade”, spune William Wright, maior.

Autoritățile îi îndeamnă pe localnici să fie precauți și să nu-și asume riscuri inutile. „Cerem comunităților, oamenilor, să înțeleagă riscurile asociate cu inundațiile și să acționeze în consecință. Ne așteptăm la probleme serioase din cauza ploilor, din cauza apei acumulate și la probleme în trafic. Îndemnăm oamenii să nu încerce să intre cu mașina în zonele inundate, să nu riște”, spune Andrew Pearce, oficial.

Efectele furtunii Dennis se vor simți şi luni, 17 februarie 2020.

Citit 1463 ori Ultima modificare Duminică, 16 Februarie 2020 16:52

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.