SUA vor asimila presa chineză cu… misiunile diplomatice

SUA vor asimila presa chineză cu… misiunile diplomatice
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

SUA au anunţat că vor asimila de acum încolo mass-media statului chinez cu misiuni diplomatice, în faţa a ceea ce responsabilii americani califică drept propagandă crescândă a Beijingului, informează miercuri AFP şi dpa.

Cele cinci mass-media - agenţia de presă Xinhua, televiziunea publică CGTN, China Radio, China Daily şi Cotidianul Poporului - vor trebui de acum să obţină aprobarea Departamentului de Stat american pentru a putea cumpăra proprietăţi în SUA. Ele vor trebui să furnizeze listele tuturor angajaţilor, inclusiv americani, potrivit unor responsabili ai Departamentului de Stat.

Nicio restricţie nu va fi în schimb aplicată activităţilor jurnaliştilor de la media chineze în SUA.

Responsabili ai Departamentului de Stat, care au declarat că au informat marţi dimineaţa cele cinci entităţi cu privire la noile reguli, au afirmat că, după instalarea la putere a preşedintelui Xi Jinping, în 2013, controlul statului asupra mass-media s-a întărit. "Nu există nicio îndoială că aceste cinci entităţi fac parte din aparatul de propagandă al statului-partid (chinez) şi că ele primesc ordine direct de sus", a spus un responsabil american pentru presă, sub acoperirea anonimatului. "Ştim cu toţii că ele sunt controlate de stat dintotdeauna, însă controlul s-a întărit cu timpul şi a devenit mult mai agresiv în cadrul activităţilor lor în afara SUA", a afirmat el.

China a anunţat miercuri că se opune cu fermitate noilor reguli impuse de SUA împotriva celor cinci entităţi mediatice controlate de guvernul şi Partidul Comunist chinez şi a atenţionat că îşi rezervă dreptul de a replica la acţiunile Washingtonului, informează Reuters şi AFP. "SUA s-au lăudat întotdeauna cu a lor libertate a presei. Însă ei se amestecă în buna funcţionare a mass-media chineze din SUA şi le perturbă activitatea", a denunţat Geng Shuang, un purtător de cuvânt al Ministerului chinez al Afacerilor Externe. "Ne rezervăm dreptul de a da replica (SUA) în cadrul acestui caz", a spus el.

Geng Shuang a anunţat că Beijingul a revocat în acest context acreditările de presă pentru trei jurnalişti ai Wall Street Journal, după ce cotidianul a refuzat să-şi ceară scuze pentru un editorial în care China este calificată drept "omul cu adevărat bolnav al Asiei".

Purtătorul de cuvânt a precizat că Beijingul a înaintat mai multe plângeri împotriva cotidianului după publicarea articolului, pe care China l-a criticat ca fiind rasist şi denigrator la adresa eforturilor sale de a combate coronavirusul, însă publicaţia a refuzat să formuleze scuze sau să investigheze cine sunt responsabilii.

Citit 1522 ori Ultima modificare Miercuri, 19 Februarie 2020 19:53

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.