Atentate cu motivaţie xenofobă în oraşul german Hanau

Atentate cu motivaţie xenofobă în oraşul german Hanau
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Atacurile armate de miercuri seara din oraşul german Hanau, soldate cu nouă morţi şi mai mulţi răniţi, sunt anchetate ca acţiuni teroriste, a declarat joi ministrul de interne al landului Hessa, Peter Beuth. ''Pe baza a ceea ce ştim acum, cu siguranţă a existat un motiv xenofob", a spus el, după o informare de presă, citat de agenţia DPA.

Parchetul federal însărcinat cu antiterorismul s-a autosesizat în anchetă şi "dispune de elemente de sprijin pentru o motivaţie xenofobă", a anunţat şi un purtător de cuvânt al Parchetului, conform AFP. Potrivit unor surse apropiate anchetei, o scrisoare-confesiune şi o înregistrare video au fost găsite, după ce poliţia a anunţat în jurul orei locale 6,00 că l-a descoperit mort pe presupusul autor al atacurilor într-un apartament, alături de o altă persoană decedată.

Potrivit lui Peter Beuth, ministrul de interne al landului Hesse, unde se află Hanau, cel de-al doilea trup neînsufleţit descoperit în apartamentul unde a fost găsit mort bărbatul suspect este al mamei acestuia, de 72 de ani.

După cum a informat anterior cotidianul Bild, bărbatul a lăsat în urma sa o scrisoare-confesiune în care şi-a exprimat opiniile de extremă dreaptă şi o înregistrare video în care revendică atacurile. Ziarul mai scrie că bărbatul era cetăţean german şi că în maşina lui au fost găsite reviste despre muniţie şi arme. El avea şi licenţă de vânătoare cu arme de foc.

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, fost ministru federal al apărării în Germania, s-a declarat ''profund şocată'' de atacurile ucigaşe cu focuri de armă care au avut loc miercuri seara în Hanau, pentru care justiţia germană suspectează o "motivaţie xenofobă", informează AFP şi dpa. "Sunt profund şocată de tragedia care a avut loc noaptea asta în Hanau. În această dimineaţă, mă gândesc cu multă tristeţe la familiile şi apropiaţii victimelor şi vreau să transmit cele mai sincere condoleanţe. Astăzi, le împărtăşim doliul", a notat pe contul său de Twitter fostul ministru al apărării.

Multe dintre victimele atacurilor cu focuri de armă care au avut loc în Hanau, în sud-vestul Germaniei, aveau origini străine, potrivit unor surse din cadrul forţelor de ordine germane, informează joi dpa. Deocamdată nu a fost precizat dacă vreuna dintre victime era cetăţean străin. Guvernul turc a anunţat înainte de aceasta că unele dintre persoanele ucise în seria de atacuri asupra unor baruri de narghilea din Hanau erau cetăţeni turci. Potrivit informaţiilor, atacatorul a intrat în baruri unde oamenii fumau narghilea şi a început să ucidă cu focuri de armă, în stil execuţie.

Citit 1841 ori Ultima modificare Joi, 20 Februarie 2020 19:15

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.