Turcia vrea actualizarea acordului privind migranţii

Turcia vrea actualizarea acordului privind migranţii
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Acordul dintre Turcia şi Uniunea Europeană (UE) din 2016 trebuie actualizat, ţinând cont de evoluţia situaţiei din Siria, a declarat marţi ministrul de externe turc, Mevlut Cavusoglu, citat de Reuters, adăugând în acelaşi timp că Ankara speră să ajungă la un nou acord cu UE pentru rezolvarea crizei migranţilor până în data de 26 martie, potrivit AFP.

Potrivit ministrului turc, acordul din 2016 trebuie reevaluat în lumina ultimelor evoluţii în Siria, în special în provincia Idlib (nord-vest), unde aproape un milion de persoane şi-au părăsit locuinţele din calea violenţelor, deplasându-se spre frontiera turcă.

"Dacă vom reuşi să ajungem la un acord până în 26 martie, atunci acesta va fi pe masa (discuţiilor) la summitul liderilor europeni" preconizat pentru această dată, a declarat Cavusoglu, într-un interviu acordat agenţiei Anadolu, în care a menţionat că Ankara este dispusă să colaboreze în mod constructiv în această problemă.

Cavusoglu se referă, se pare, la summitul Consiliului European programat pentru 26 martie. În acelaşi interviu, ministrul turc a declarat că liberalizarea vizelor din partea UE şi o actualizare a uniunii vamale a Turciei cu blocul comunitar ar trebui puse în aplicare pentru a ajuta la rezolvarea problemei migranţilor.

Aceste declaraţii vin la o zi după reuniunea de la Bruxelles între preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, şi şeful Consiliului European, Charles Michel, fără ca în finalul discuţiilor să fie publicată o declaraţie comună sau să fie susţinută o conferinţă de presă comună, aşa cum era planificat. Această întâlnire a fost convocată de urgenţă, după ce Turcia a anunţat în urmă cu două săptămâni deschiderea frontierelor sale cu Europa, pentru a permite miilor de migranţi să plece de pe teritoriul său, provocând un aflux la frontiera cu Grecia.

În cadrul discuţiilor de luni, UE şi Turcia au decis să continue negocierile în problema migranţilor.

La summitul de luni de la Bruxelles, UE şi-a reiterat apelul către Turcia “să respecte angajamentele” rezultate din acordul UE - Turcia din martie 2016, care prevăd că migranţii rămân în Turcia, în schimbul unui ajutor financiar european.

Ankara acuză însă UE că nu şi-a respectat toate promisiunile făcute, în special în ceea ce priveşte planul de finanţare. Preşedintele Erdogan cere cu regularitate ţărilor europene sprijin financiar pentru proiectul său de construire de adăposturi la Idlib, în care să fie relocaţi migranţii, pentru a împiedica un nou val de refugiaţi spre Turcia, care găzduieşte deja pe teritoriul său 3,6 milioane de sirieni.

Citit 1077 ori Ultima modificare Marți, 10 Martie 2020 19:47

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.