Pandemia trece, Putin rămâne… preşedinte

Pandemia trece, Putin rămâne… preşedinte
Încă două mandate, prin reformă constituţională
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Preşedintele rus Vladimir Putin a semnat, sâmbătă, 14 martie 2020, vasta reformă constituţională care îi dă dreptul la două mandate suplimentare, un amendament adăugat la surpriza generală din această săptămână şi criticat puternic de opoziţie, a anunţat agenţia de presă oficială TASS citată de AFP.

Serviciul oficial de informare juridică a publicat pe site-ul său o lege pe 68 de pagini, care rezumă toate modificările constituţionale, semn că acestea au fost aprobate de preşedintele rus. Reforma trebuie acum validată de Curtea Constituţională în termen de o săptămână, conform legislaţiei ruse, care prevede o procedură legislativă specifică pentru acest tip de măsuri.

Senatorii ruşi au aprobat miercuri reforma constituţională adoptată mai devreme de deputaţi, care deschide calea către menţinerea la putere a lui Vladimir Putin teoretic până în 2036, notează AFP. Reforma a fost susţinută de 160 de senatori ai Consiliul Federaţiei, cu un vot împotrivă şi trei abţineri. Textul mai trebuie aprobat de parlamentele din două treimi ale regiunilor ruse, înainte de a fi supus votului popular al ruşilor, pe 22 aprilie.

Textul votat conţine amendamentul adoptat în ajun de deputaţi pentru a "reporni" contorul mandatelor prezidenţiale, ceea ce i-ar da în teorie lui Vladimir Putin dreptul de a candida în 2024 şi apoi în 2030.

Vladimir Putin a luat pe toată lumea prin surprindere în ianuarie anunţând o amplă reformă constituţională, percepută ca un mod de a păstra mijloace pentru menţinerea influenţei sale după 2024. El a luat din nou ţara prin suprindere marţi, anunţând în cele din urmă că este favorabil ideii de a relaxa regulile de limitare a mandatelor, notează AFP.

Citit 628 ori Ultima modificare Duminică, 15 Martie 2020 22:20

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.