O ”recesiune profundă” în Europa este inevitabilă

O ”recesiune profundă” în Europa este inevitabilă
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Fondul Monetar Internaţional (FMI) a estimat luni că o "recesiune profundă" în 2020 pe continentul european este o "concluzie inevitabilă", având în vedere gravele consecinţe economice ale pandemiei de coronavirus, transmite AFP.

"În marile economii europene, serviciile non-esenţiale închise prin decret guvernamental reprezintă aproximativ o treime din producţie. Aceasta înseamnă că fiecare lună în care aceste sectoare rămân închise se traduce printr-o scădere de 3 la sută a PIB-ului anual", a explicat într-o postare pe blogul FMI directorul pentru Europa, Poul Thomsen.

Cu privire la zona euro, Thomsen a apreciat că relaxarea normelor fiscale şi sprijinul oferit de Banca Centrală Europeană şi Mecanismul European de Stabilitate sunt cruciale pentru un răspuns regional puternic la pandemia de coronavirus.

Thomsen a mai dezvăluit că principala preocupare a FMI cu privire la Europa este legată mai degrabă de micile state din afara Uniunii Europene. "Cu excepţia Turciei şi Rusiei, majoritatea economiilor emergente non-UE din Europa Centrală şi de Est au cerut ajutor de urgenţă prin mecanismul de asistenţă financiară de urgenţă al FMI", a spus Thomsen. "Mai multe ţări ar putea să urmeze, în ceea ce este deja cel mai mare număr de cereri de asistenţă primit într-un anumit moment de FMI", a precizat Poul Thomsen.

Citit 620 ori Ultima modificare Marți, 31 Martie 2020 22:06

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.