Exporturile Germaniei, cea mai mare scădere de la reunificare

Exporturile Germaniei, cea mai mare scădere de la reunificare
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Exporturile Germaniei au înregistrat în luna martie cea mai gravă scădere de la reunificarea ţării, minus 11,8 la sută comparativ cu luna februarie, în condiţiile în care criza coronavirusului a redus cererea pentru bunuri produse în cea mai mare economie a Europei, a anunţat Oficiul federal de statistică, informează AFP.

Recul economic fără precedent

Scăderea de 11,8 la sută a exporturilor Germaniei, până la 108,9 miliarde de euro, în luna martie 2020, este mai mare decât cea de 9 la sută înregistrată în luna noiembrie 2008, cel mai grav moment al crizei financiare globale, şi dublă faţă de estimările analiştilor intervievaţi de Bloomberg, care mizau pe un recul de 5 la sută. Scăderea din martie vine după ce, în februarie, exporturile Germaniei au crescut cu 1,2 la sută. "Este vorba de cea mai importantă scădere înregistrată de la începutul publicării datelor statistice, în luna august 1990", a informat Destatis, într-un comunicat.

În paralel, importurile Germaniei au scăzut şi ele, cu 5,1 la sută în luna martie, comparativ cu luna precedentă, până la 91,6 miliarde de euro, cel mai redus nivel înregistrat după luna ianuarie 2009. În aceste condiţii, excedentul comercial al Germaniei, în date ajustate în funcţie de variaţiile sezoniere, a înregistrat o contracţie peste aşteptări, până la 12,8 miliarde de euro în martie.

Chiar dacă Germania nu a introdus măsuri de carantină decât la finalul lunii martie, mai mulţi importanţi parteneri comerciali ai săi, în special China şi Italia, erau deja afectaţi de pandemia de coronavirus. Exporturile spre ţările din UE au scăzut cu 11 la sută în ritm anual, o scădere mai gravă (-14 la sută) fiind înregistrată în cazul exporturilor spre ţările din zona euro.

Ministrul german al Economiei, Peter Altmaier, a avertizat încă de la finele lunii trecute că prima economie europeană, puternic dependentă de exporturi, se va confrunta cu "cea mai gravă recesiune din istoria sa", cu o scădere a PIB de 6,3 la sută aşteptată pentru acest an de Guvernul de la Berlin.

Citit 761 ori Ultima modificare Vineri, 08 Mai 2020 15:56

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.