SUA acuză China că vrea să pirateze cercetările privind COVID-19

SUA acuză China că vrea să pirateze cercetările privind COVID-19
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Statele Unite vor acuza public China că încearcă să pirateze cercetările americane privind un vaccin contra coronavirusului, pentru a sustrage informaţii utile, au raportat mai multe jurnale americane, notează AFP.

Poliţia federală americană (FBI) şi Departamentul pentru Securitate Internă vor publica "în următoarele zile" o alertă oficială, atrăgând atenţia asupra unor presupuse tentative de a obţine "în mod ilegal elemente preţioase acoperite de proprietatea intelectuală şi date de sănătate publică spre vaccinuri, tratamente şi teste de depistare", potrivit New York Times şi Wall Street Journal. În vizorul FBI sunt hackeri şi "jucători netradiţionali", altfel spus cercetători şi studenţi, care, potrivit administraţiei Donald Trump, s-au activat pentru a sustrage informaţii din cadrul institutelor universitare şi laboratoarelor publice unde lucrează. În orice caz, ei sunt suspectaţi că acţionează pentru China, au afirmat cele două jurnale.

Solicitat de AFP, Departamentul de Stat american a refuzat să confirme sau să dezmintă aceste informaţii. "Continuăm să îndemnăm toate guvernele străine să îşi respecte angajamentul de a acţiona responsabil pentru a putea promova securitatea ciberspaţiului", a declarat un purtător de cuvânt.

Statele Unite au acuzat de mult timp gigantul asiatic de spionaj industrial şi au făcut din apărarea proprietăţii lor intelectuale o prioritate în războiul comercial dintre cele două mari puteri. O astfel de acuzaţie însă riscă să deterioreze mai mult relaţiile dintre Washington şi Beijing, deja foarte tensionate de la apariţia coronavirusului, la sfârşitul lui 2019, în oraşul Wuhan din China.

Ministerul de Externe de la Beijing a respins orice suspiciune de piraterie după publicarea informaţiilor în New York Times. "China este un mare apărător al cibersecurităţii şi o victimă a atacurilor cibernetice. Ne opunem ferm oricărui tip de atac cibernetic comis de hackeri şi luptăm împotriva acestora", a răspuns purtătorul de cuvânt al diplomaţiei chineze, Zhao Lijian. "Suntem în prima linie a cercetării mondiale privind un vaccin şi un tratament împotriva bolii COVID-19. Este imoral să vizezi China cu zvonuri şi calomnii, în absenţa unor dovezi", a insistat el.

Administraţia Trump acuză autorităţile chineze că au lansat cu întârziere alerta mondială despre pandemie şi au disimulat amploarea acesteia. Prin urmare, chinezii sunt "responsabili" de răspândirea sa la nivel global, de moartea a sute de mii de persoane şi de actuala criză economică fără precedent. Mai grav, preşedintele american, Donald Trump, şi secretarul de stat Mike Pompeo suspectează Beijingul că a ascuns un accident de laborator la Wuhan, care s-ar afla la originea pandemiei.

Citit 656 ori Ultima modificare Marți, 12 Mai 2020 19:45

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.