Europarlamentarii solicită urgentarea aprobării Fondului de Redresare

Europarlamentarii solicită urgentarea aprobării Fondului de Redresare
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Deputaţii europeni au adoptat o rezoluţie legislativă în care solicită Comisiei Europene să prezinte, până la 15 iunie, o propunere pentru un plan de urgenţă privind cadrul financiar multianual (CFM). În acest context, europalamentarul gălăţean Dan Nica a declarat că este esenţial ca statele membre să aibă acces egal la finanţarea menită să relanseze economia UE, în funcţie de nevoile proprii.

Rezoluţia PE, adoptată cu 616 voturi pentru, 29 împotrivă şi 46 abţineri, arată că, deşi plafoanele bugetare actuale ar urma să fie prelungite în mod automat dacă nu există un nou CFM anul viitor, multe programe vor expira la sfârşitul anului 2020, cum ar fi programele de coeziune, de cercetare sau Erasmus. Scopul planului de urgenţă este acela de a oferi o plasă de siguranţă cetăţenilor, regiunilor, oraşelor, agricultorilor, universităţilor sau întreprinderilor care beneficiază de programele UE şi de a exclude orice risc ca actualul CFM şi programele sale să fie întrerupte sau extinse în mod dezordonat.

Membrii PE au susţinut că planul ar trebui să redirecţioneze bugetul în mod provizoriu pentru a aborda şi a atenua consecinţele economice şi sociale imediate ale pandemiei de COVID-19 şi pentru a contribui la redresare prin adăugarea de flexibilitate şi finanţare, aşa cum s-a procedat deja în cazul bugetului de anul acesta.

În plus, la 17 aprilie, eurodeputaţii au solicitat un pachet semnificativ de redresare şi reconstrucţie, care să implice creşterea CFM. În conformitate cu rezoluţia PE, planul de urgenţă ar oferi o bază mai bună decât un cadru financiar multianual întârziat sau necorespunzător pentru redresarea Uniunii Europene şi a priorităţilor politice.

Europalamentarul gălăţean Dan Nica a arătat că, alături de principiul nediscriminării, rezoluția Parlamentului European recunoaște caracterul central al politicii de coeziune ca vector de investiții pe termen lung al Uniunii Europene, acesta fiind cel mai eficient mecanism european de convergență. "Rămâne să vedem cum va fi pusă în practică ideea fundamentală a solidarității. În primul rând, este esențial să stabilim clar suma dedicată Fondului de Redresare, componenta principala a pachetului de investiții. De asemenea, în ceea ce priveşte Grupul S&D, am solicitat ca Fondul de Redresare să devină operațional cât mai curând posibil în acest an, să fie compus în primul rând din subvenții și să fie finanțat prin emiterea de obligațiuni de lungă durată garantate de bugetul UE, în așa fel încât statele membre să nu fie nevoite să facă împrumuturi dezavantajoase de pe piețele financiare", a precizat europarlamentarul Dan Nica.

Întrucât actualul buget al UE pe termen lung se încheie la 31 decembrie 2020, UE are nevoie de un nou orizont de planificare bugetară pentru următorii şapte ani.

Citit 1177 ori Ultima modificare Joi, 14 Mai 2020 23:08

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.