”Nota de plată” a SUA pentru securitatea altor state

”Nota de plată” a SUA pentru securitatea altor state
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Statele Unite ale Americii intenţionează să retragă o parte din trupele din Germania, pentru că americanii nu sunt dispuşi să "plătească prea mult" pentru securitatea altor ţări, a declarat ambasadorul demisionar al SUA la Berlin, Richard Grenell, citat joi de agenţia Reuters.

Un înalt oficial american a afirmat săptămâna trecută că preşedintele Donald Trump a ordonat armatei să retragă 9.500 de militari din Germania, ceea ce ar reduce contingentul SUA din această ţară la 25.000 de oameni.

Grenell - care a demisionat la 1 iunie - a declarat miercuri seara canalului Bild Live că "americanilor plătitori de taxe nu le mai convine să plătească prea mult pentru apărarea altor state". "În Germania vor mai rămâne 25.000 de soldaţi, nu este puţin", a subliniat Grenell.

Informaţiile privind retragerea de trupe intervin în contextul tensiunilor care au marcat relaţiile dintre Berlin şi Washington de la instalarea la preşedinţie a lui Trump. Liderul de la Casa Albă a făcut presiuni asupra Germaniei să-şi majoreze bugetul apărării şi a acuzat Berlinul că este "ostaticul" Rusiei, din cauza dependenţei sale parţiale de energia rusă.

Decizia lui Trump de a reduce contingentul american din Germania a luat prin surprindere o serie de înalţi oficiali americani din sfera securităţii naţionale, iar Pentagonul încă nu a primit un ordin oficial în acest sens, notează Reuters.

Citit 1219 ori Ultima modificare Joi, 11 Iunie 2020 22:17

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.