China a adoptat legea privind securitatea în Hong Kong

China a adoptat legea privind securitatea în Hong Kong
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Comitetul permanent al Congresului Naţional al Poporului, organul legislativ chinez, a adoptat marţi legea privind securitatea naţională în Hong Kong, creând astfel premisele celei mai radicale schimbări a modului de viaţă în fosta colonie britanică, după revenirea teritoriului sub autoritatea Chinei, în urmă cu aproape 23 de ani, informează Reuters. Adoptarea legii va spori tensiunile din relaţia Chinei cu SUA, Marea Britanie şi alte state occidentale, care consideră că noua legislaţie erodează gradul ridicat de autonomie acordat hubului financiar global la 1 iulie 1997.

Beijingul susţine că legea, care vine ca răspuns la protestele pro-democraţie adesea violente care au avut loc anul trecut în Hong Kong, îşi propune să combată subversiunea, terorismul, separatismul şi ingerinţa forţelor străine. În cursul lunii iunie, agenţia oficială chineză de presă Xinhua a dezvăluit o parte din prevederile acestei legi, printre care faptul că aceasta va înlocui legislaţia actuală din Hong Kong, iar prerogativa interpretării aparţine organului de decizie al parlamentului chinez, Comitetul permanent al Congresului Naţional al Poporului. Este de aşteptat ca Beijingul să înfiinţeze un birou de securitate naţională în Hong Kong, pentru a "supraveghea, ghida şi sprijini" guvernul oraşului. Beijingul ar putea, de asemenea, să îşi exercite competenţa în anumite cazuri. Se preconizează ca judecătorii pentru cazurile de securitate să fie numiţi de liderul pro-Beijing al oraşului, Carrie Lam, care nu se bucură de popularitate. În prezent, judecătorii de rang înalt sunt alocaţi conform unor liste de membri prin sistemul judiciar independent din Hong Kong. Nu se cunoaşte încă ce activităţi specifice vor fi încriminate, cât de precis vor fi definite sau ce pedepse vor fi prevăzute. Poliţia a interzis mitingul din 1 iulie din acest an cu ocazia aniversării predării din 1997, fiind invocate restricţii generate de combaterea epidemiei noului coronavirus.

Efectul adoptării de către parlamentul chinez a controversatei legi de securitate în Hong Kong a apărut rapid în fosta colonie britanică - un număr considerabil de organizații pro-democrație și de activiști au anunțat că își sistează activitatea, scrie BBC. Noua lege incriminează "acte de secesiune, subversiune, terorism sau complot cu puteri străine". La doar câteva minute după anunțul că legea a fost adoptată, mai mulți activiști și-au anunțat retragerea, temându-se de represalii violente din partea guvernului chinez.

Hong Kong a fost și este scena unor proteste masive, care durează de aproximativ un an. O manifestație masivă recentă a avut loc pe 4 iunie, la comemorarea a 31 de ani de la protestul din piața Tiananmen.

Departamentul de Stat american a anunţat încetarea exporturilor de echipamente de apărare sensibile către Hong Kong, în semn de protest faţă de creşterea controlului autorităţilor de la Beijing asupra acestui teritoriu autonom.

Citit 617 ori Ultima modificare Marți, 30 Iunie 2020 19:38

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.