Normele actualei Politici Agricole Comune, prelungite cu doi ani

Normele actualei Politici Agricole Comune, prelungite cu doi ani
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Negociatorii Parlamentului European şi ai Consiliului au căzut de acord pentru a prelungi cu doi ani actualele norme ale Politicii Agricole Comune (PAC), în ideea de a asigura o perioadă de tranziţie în aşteptarea reformei care se negociază în prezent, a anunţat Parlamentul European.

Compromisul trebuie validat de cele două instituţii şi mai ales actualizat după ce vor fi cunoscute cifrele din viitorul buget multianual.

Între timp, o perioadă de tranziţie de doi ani, începând din 1 ianuarie 2021, va fi aplicată pentru a "asigura continuitatea plăţilor către agricultori şi beneficiari ai fondurilor de dezvoltare rurală, şi a da predictibilitate şi stabilitate sectorului", a anunţat Parlamentul European, într-un comunicat.

Actuala Politică Agricolă Comună ar urma să se încheie la finalul acestui an. Lansată în 2018, reforma este în prezent suspendată, ca urmare a negocierilor cu privire la bugetul multianual al UE. Miniştrii europeni ai Agriculturii au subliniat că nu vor lua o poziţie fără a cunoaşte sumele alocate pentru perioada 2021-2027. Un instrument istoric al Uniunii Europene, Politica Agricolă Comună ar urma să beneficieze de mai puţini bani în viitorul cadru financiar multianual.

Îngrijorată de această întârziere, Comisia Europeană a propus în noiembrie 2019 să fie introdusă o perioadă de tranziţie de un an. Însă în condiţiile în care bugetul multianual nu a fost încă negociat, cei doi colegislatori au optat pentru o perioadă de tranziţie de doi ani. Compromisul găsit marţi prevede de asemenea "facilitarea accesului pentru agricultori la despăgubiri în cazul unei scăderi importante a veniturilor provocate de intemperii, epizootii sau maladii care afectează culturile", prin reducerea pragului de la care se declanşează acordarea de despăgubiri, de la 30 la sută până la 20 la sută din pierderi. Sunt prevăzute, de asemenea, măsuri în materie de impozitare, pentru a da o marjă de manevră mai amplă statelor membre care vor să îşi ajute agricultorii.

În schimb, negocierile nu au putut modifica modul de funcţionare a rezervei de criză pentru agricultură, precizează Parlamentul European.

Citit 753 ori Ultima modificare Joi, 02 Iulie 2020 00:10

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.