Siderurgiştii, critici la adresa politicilor europene

Siderurgiştii, critici la adresa politicilor europene
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Uniunea Europeană a făcut schimbări modeste la măsurile sale de protejare a sectorului oţelului, ceea ce a provocat reacţii dure din partea industriei, care a cerut reducerea cotelor pentru importurile de oţel, transmite Reuters.

În 23 martie 2018 au intrat în vigoare tarife vamale americane, de 25 la sută la importurile de oţel şi de 10 la sută la importurile de aluminiu, iar începând cu data de 1 iunie au fost aplicate şi producătorilor din UE. Impunerea tarifelor a dus la închiderea efectivă a pieţei SUA şi la majorarea exporturilor către UE.

În 2018, UE a introdus cote pentru importurile de oţel, pentru a proteja sectorul de importurile provocate de tarifele introduse de SUA. Într-un document publicat marţi în Jurnalul Oficial al UE, se admite că industria oţelului a fost puternic afectată de pandemia de coronavirus (COVID-19), dar se consideră că nu sunt necesare schimbări drastice, deoarece actualele cote pentru importurile de oţel nu sunt utilizate integral.

Producătorii şi sindicatele din industrie au cerut o întâlnire de urgenţă cu liderii UE. "Aceasta este cea mai gravă criză pe care am văzut-o în ultimele decenii... şi ar putea fi în pericol mii de locuri de muncă", a afirmat Luis Colunga, adjunctul secretarului general al sindicatului IndustriAll Europe.

Din martie, cererea de oţel în UE a scăzut cu aproximativ 50 la sută, ceea ce a dus la închiderea temporară a multor oţelării, se arată într-un comunicat al producătorilor şi sindicatelor din industrie.

Principalii exportatori de oţel în UE sunt China, India, Rusia, Coreea de Sud, Turcia şi Ucraina.

Citit 935 ori Ultima modificare Joi, 02 Iulie 2020 00:10

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.