Donald Trump, discurs virulent de Ziua Independenţei

Donald Trump, discurs virulent de Ziua Independenţei
Statele Unite, marcată de diviziuni pe 4 iulie
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Preşedintele Donald Trump a celebrat sâmbătă, 4 iulie, sărbătoarea naţională a Zilei Independenţei cu un discurs în stilul unui miting de campanie, într-o Americă divizată, pe fundalul unui nou val de îmbolnăviri cu COVID-19 şi a manifestaţiilor împotriva rasismului, transmite duminică AFP.

Festivităţile organizate cu ocazia zilei de 4 iulie, marcată în mod tradiţional de parade, fanfare, grătare şi artificii impresionante într-o atmosferă prietenoasă au fost revizuite în acest an pe întreg teritoriul Statelor Unite, din cauza pandemiei.

"Suntem pe cale să învingem stânga radicală, marxiştii, anarhiştii, agitatorii şi jefuitorii", a spus preşedintele Donald Trump, în cadrul unei ceremonii organizate în grădinile Casei Albe.

Departe de tonul împăciuitor, adoptat în mod tradiţional de preşedinţii americani în discursul cu ocazia sărbătoririi Zilei Independenţei, miliardarul republican a atacat şi mass-media, "care îşi acuză pe nedrept adversarii că sunt rasişti". "Cu cât minţiţi mai mult, cu cât calomniaţi (...) cu atât vom lucra pentru a spune adevărul şi vom câştiga", a declarat Donald Trump, cu patru luni înaintea alegerilor prezidenţiale în care speră să câştige un al doilea mandat. Liderul de la Casa Albă a atacat din nou virulent China, de unde s-a răspândit pandemia noului coronavirus, reafirmând că autorităţile de la Beijing "ar trebui să fie trase la răspundere".

Fidel mesajului pe care îl tot repetă în ultimele zile, Donald Trump a minimalizat din nou importanţa creşterii semnificative a numărului de cazuri de COVID-19, care a alarmat autorităţile medicale americane. "Am făcut multe progrese. Strategia noastră funcţionează bine", a spus el, comunicând din nou convingerea sa că tratamentul şi/sau un vaccin vor fi probabil disponibile "cu mult înainte de sfârşitul anului".

Mai devreme în cursul zilei de sâmbătă, Florida anunţase un nou bilanţ record de contaminări, de 11.458 de cazuri în ultimele 24 de ore. Ca reacţie la amploarea crizei sanitare, primarul comitatului Miami-Wade, cel mai populat din ţară, cu aproape 2,7 milioane de locuitori, a decretat, vineri seara, interdicţie de circulaţie pe timpul nopţii, începând cu ora 22:00. Măsura "este menită să împiedice oamenii să se aventureze şi să stea cu prietenii în grupuri, ceea ce s-a dovedit a fi un factor de răspândire rapidă a virusului", a spus primarul Carlos Gimenez.

Concertele şi artificiile au fost anulate în Atlanta şi Nashville. În oraşul texan Houston, focarul epidemiei din marele stat din sudul SUA, 4 iulie a fost sărbătorit online.

În pofida pandemiei, National Mall, imensa esplanadă din Washington unde se află muzee şi monumente oficiale, precum şi împrejurimile au rămas deschise accesului publicului, pentru un foc de artificii anunţat ca "monumental".

Discursul prezidenţial virulent a fost urmat de o paradă aeriană a unor avioane din Al Doilea Război Nondial şi de un spectacol al escadrilei Blue Angels.

Citit 574 ori Ultima modificare Luni, 06 Iulie 2020 01:17

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.