Olanda, acuzată că vrea ”să pedepsească” Ungaria

Olanda, acuzată că vrea ”să pedepsească” Ungaria
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Premierul ungar Viktor Orban l-a acuzat pe omologul său olandez că vrea să ''pedepsească financiar'' Ungaria, insistând pe legătura dintre statul de drept şi acordarea de ajutoare europene prevăzute în planul de relansare, asupra căruia negocierile bat pasul pe loc, informează AFP. "Nu ştiu din ce motiv personal, premierul olandez mă detestă pe mine sau Ungaria. Însă el atacă atât de dur. Şi spune foarte clar că din cauza faptului că Ungaria, în opinia lui, nu respectă statul de drept, trebuie să fie pedepsită financiar", a declarat Viktor Orban, de la Bruxelles.

Comisia Europeană a propus o condiţionare directă între alocarea de ajutoare europene prevăzute în fondul de relansare - asupra căruia UE încearcă să ajungă începând de vineri la un acord în cadrul unui summit - şi statul de drept. Ungaria, Polonia şi Slovenia se opun unei asemenea condiţionări.

Budapesta estimează că există alte mecanisme în tratate pentru a garanta statul de drept. De altfel, Ungaria este vizată de o procedură de sancţionare în baza "articolului 7", declanşată de Parlamentul European şi care este în continuare în curs. Mai multe audieri au avut loc în Consiliul de miniştri, pentru a discuta asupra situaţiei din Ungaria, însă nu a fost luată nicio decizie.

Poziţia lui Mark Rutte "nu este acceptabilă", potrivit lui Orban, pentru că procedura în curs nu a dus deocamdată la concluzii cu privire la statul de drept în Ungaria.

Citit 873 ori Ultima modificare Luni, 20 Iulie 2020 19:58

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.