Beirut, ”oraș sinistrat”, după exploziile devastatoare

Beirut, ”oraș sinistrat”, după exploziile devastatoare
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Beirut este un ''oraş sinistrat'', a anunţat Consiliul Suprem de Apărare din Liban, după exploziile devastatoare care au zguduit portul capitalei libaneze şi au provocat pagube de o amploare fără precedent, în toate cartierele oraşului, relatează AFP.

Consiliul, din care fac parte în special preşedintele, premierul şi ministrul Apărării, a solicitat guvernului să decreteze stare de urgenţă, potrivit agenţiei naţionale de informaţii ANI. "O catastrofă majoră s-a abătut asupra Libanului", a afirmat preşedintele Michel Aoun, la deschiderea unei reuniuni a Consiliului.

Potrivit unui bilanţ provizoriu furnizat de Ministerul Sănătăţii, cel puţin 100 de persoane şi-au pierdut viaţa şi 4.000 au fost rănite în exploziile de la Beirut. Cifrele ar putea să crească în perioada următoare.

Premierul Hassan Diab a anunţat că aproximativ 2.750 de tone de nitrat de amoniu erau stocate în depozitul portului din Beirut unde s-a produs marţi explozia care a provocat victime şi daune fără precedent în capitala libaneză, transmite miercuri AFP. "Este inadmisibil ca o încărcătură de nitrat de amoniu, estimată la 2.750 de tone, să fie prezentă de şase ani într-un depozit fără să fie luate măsuri de precauţie", a declarat premierul, în faţa Consiliului Suprem de Apărare, reunit în şedinţă de urgenţă. "Este inacceptabil şi nu putem să păstrăm tăcerea în această problemă", a adăugat şeful executivului libanez, conform informaţiilor oferite de un purtător de cuvânt, în cadrul unei conferinţe de presă.

Nitratul de amoniu este un îngrăşământ chimic şi, totodată, o componentă a explozibililor.

Potrivit unor surse din cadrul securității libaneze, exploziile ar fi putut fi provocate și de "explozibili confiscaţi", stocaţi într-un depozit ''de ani de zile'' şi a precizat că ancheta iniţiată urmează să stabilească "natura exactă a incidentului". "Nu vom cunoaşte liniştea până când nu vom găsi persoana responsabilă pentru ceea ce s-a întâmplat, ca să dea socoteală", a promis premierul.

Odată cu instaurarea stării de urgență, o "putere militară supremă va fi responsabilă de toate prerogativele în materie de securitate", potrivit comunicat al autorităților libaneze.

Premierul libanez Hassan Diab a cerut marţi ''ţărilor prietene'' să ajute Libanul, după exploziile puternice care au zguduit portul din Beirut, la nivel internațional fiind demarate acțiuni de întrajutorare.

Preşedintele Emmanuel Macron a anunţat că Franţa este în proces de a trimite ajutoare Libanului, după explozia de proporţii ce a avut loc marţi în portul capitalei Beirut, informează dpa. "Franţa este alături de Liban. Întotdeauna", a postat Macron pe Twitter. "Ajutoare şi resurse franceze sunt în prezent pe drum". Administraţia prezidenţială a informat că preşedintele Macron l-a sunat pe omologul libanez Michel Aoun şi i-a comunicat acestuia sprijinul Franţei pentru poporul libanez. Franţa, fostă putere colonială, păstrează legături strânse cu Libanul.

La rândul lor, Marea Britanie, Iran, Israelul, Statele Unite, Cipru au anunțat că se pun la dispoziția autorităților libaneze pentru derularea unor acțiuni umanitare.

Citit 914 ori Ultima modificare Miercuri, 05 August 2020 17:21

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.