Kim Jong-un a prezentat scuze Coreei de Sud

Kim Jong-un a prezentat scuze Coreei de Sud
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Printr-un gest extrem de rar, liderul Coreei de Nord, Kim Jong-un, a prezentate scuze pentru uciderea unui oficial sud-coreean, un bărbat de 47 de ani al cărui trup a fost găsit plutind în apele teritoriale ce aparțin Coreei de Nord. Kim i-ar fi spus omologului său sud-coreean, Moon Jae-in, că „incidentul rușinos” nu ar fi trebuit să se întâmple, potrivit BBC. Bărbatul a fost împușcat, au anunțat autoritățile de la Seul.

Uciderea cetățeanului sud-coreean de către forțele nord-coreene, primul incident de acest fel în ultimul deceniu, a provocat indignare în sud. Granița dintre cele două state este supravegheată atent și se presupune că Nordul a decis să-i împuște mortal pe toți cei care ar trece granița, pentru a preveni intrarea coronavirusului în țară.

Kim și-a prezentat scuzele printr-o scrisoare trimisă președintelui Moon, în care a recunoscut că incidentul nu ar fi trebuit să se întâmple, au transmis reprezentanții Casei Albastre din Coreea de Sud. Liderul din Nord a mai spus că a fost „un incident rușinos” și regretă că i-a „dezamăgit” pe liderul din Sud și pe poporul său. Este primul comentariu oficial al Coreei de Nord cu privire la incident.

Nordul a transmis Sudului rezultatele anchetei sale, spunând că, asupra bărbatului, care intrase în apele nord-coreene și apoi încercat să fugă, s-au tras cel puțin 10 focuri de armă, a spus directorul securității naționale din Coreea de Sud, Suh Hoon. Însă cei din Nord spun că nu au ars trupul, ci că acesta s-ar fi aprins de la incendiul care a cuprins „materialul plutitor” pe care se afla.

Președintele Moon Jae-in a spus că este un incident „șocant”, care nu poate fi tolerat. El a transmis Nordului să ia măsuri „responsabile” în acest caz.

Bărbatul era tatăl a doi copii și lucra pentru Departamentul de pescuit. El se afla pe barca de patrulare la aproximativ 10 km de granița cu nordul, lângă insula Yeonpyeong, când a dispărut, luni.

Citit 915 ori Ultima modificare Sâmbătă, 26 Septembrie 2020 00:30

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.