Curtea Supremă a SUA, ”câmp de luptă” între republicani şi democraţi

Curtea Supremă a SUA, ”câmp de luptă” între republicani şi democraţi
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Cu opt zile înaintea alegerilor, preşedintele american, Donald Trump, a înregistrat o uriaşă victorie odată cu confirmarea magistratei conservatoare Amy Coney Barrett la Curtea Supremă a Statelor Unite, de acum poziţionată durabil şi solid la dreapta, notează AFP.

În pofida opoziţiei democraţilor în faţa unui proces considerat "ilegitim" atât de aproape de scrutinul prezidenţial, senatorii republicani, majoritari în camera superioară a Congresului, au votat toţi, cu o singură excepţie, pentru candidata aleasă de preşedinte.

Această catolică ferventă de 48 de ani, mamă a şapte copii şi opusă avortului, urmează să depună jurământul la Casa Albă. Ea ar putea intra de marţi în templul Dreptului american, unde va ocupa locul rămas vacant după decesul judecătoarei progresiste şi feministe Ruth Bader Ginsburg, la 18 septembrie.

Curtea Supremă, arbitru al marilor subiecte de societate din Statele Unite, va număra astfel şase judecători conservatori din nouă, dintre care trei numiţi de Donald Trump.

Acest succes incontestabil este de natură să-i stimuleze pe alegătorii dreptei religioase care îi sunt recunoscători fostului om de afaceri că a desemnat, în cursul mandatului său, peste 200 de judecători fideli valorilor lor în ansamblul sistemului judiciar federal.

Indiferent de rezultatul alegerilor de la 3 noiembrie, acest bilanţ va fi durabil, deoarece sunt posturi "pe viaţă", iar Donald Trump a ales în general magistraţi tineri.

De pe altă parte, congresmenii Partidului Democrat au reacționat furios la adresa confirmării judecătoarei Amy Coney Barrett pentru Curtea Supremă a SUA, mulți cerându-i lui Joe Biden, candidatul democrat pentru președinție, să extindă instanța dacă va câștiga alegerile.

Congresmenii democrați și-au exprimat dezamăgirea și furia față de confirmarea lui Barrett de Senat atât de aproape de un scrutin prezidențial - cu doar opt zile înainte de ziua alegerilor și în timp ce unii americani votează sau au făcut-o deja. Indignarea acestora este cu atât mai mare încât în 2016 senatorul Mitch McConnel, liderul din Senat al republicanilor, a refuzat să organizeze audieri pentru judecătorul Merrick Garland, nominalizat de președintele Barack Obama după decesul judecătorului conservator Antonin Scalia. McConnell a ținut scaunul liber până după inaugurarea președintelui Trump, care a nominalizat un alt judecător, motivând că este inadecvat ca un judecător să fie numit într-un an electoral, mutarea acestuia fiind însă fără precedent în istoria SUA.

Constituția americană nu precizează numărul de judecători pe care trebuie să îi aibă curtea, lăsând la latitudinea Congresului decizia. Numărul actual de nouă judecători este o cutumă larg acceptată în „establishment-ul” politic din Statele Unite fiind stabilit prin lege încă din 1869.

Însă acum ideea de a extinde Curtea Supremă a prins avânt în rândul unor congresmeni democrați care acuză ipocrizia republicanilor, mulți considerând că un loc în Curtea Supremă le-a fost oricum „furat” după ce McConnell a refuzat să țină un vot asupra nominalizării lui Garland de către Barack Obama.

Citit 1034 ori Ultima modificare Marți, 27 Octombrie 2020 20:53

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.