Luptă pe viaţă şi pe moarte în alegerile prezidenţiale din Statele Unite

Luptă pe viaţă şi pe moarte în alegerile prezidenţiale din Statele Unite
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Participarea la alegerile prezidenţiale desfăşurate marţi în SUA ar putea fi cea mai ridicată din ultimii o sută de ani, potrivit presei locale, citate de agenţia EFE. Americanii au avut de ales între preşedintele în exerciţiu, republicanul Donald Trump, care aspiră la al doilea mandat, şi candidatul Partidului Democrat, Joe Biden. La încheierea ediţiei, trendul rezultatelor era în favoarea lui Joe Biden. Pe de altă parte, mai erau de contabilizat peste 1,4 milioane de voturi, astfel că Trump încă era în poziţia de a răsturna pronosticurile.

Portalul Edison Research estimează peste 157 de milioane de voturi la acest scrutin, adică o rată de participare de circa 65,7 la sută, cu mai mult de cinci puncte procentuale peste rata participării, de 60,1 la sută, la alegerile desfăşurate cu patru ani în urmă. Potrivit US Elections Project, numărul celor care au votat este de circa 160 de milioane. Participarea la vot ar putea să depăşească acum recordul de 65,7 la sută din anul 1908, scrutinul din acel an având însă loc înaintea revizuirii Constituţiei prin care li s-a acordat femeilor dreptul de vot.

Scrutinul de marţi s-a desfăşurat în condiţiile pandemiei de COVID-19, care în SUA a ucis până în prezent peste 232.000 de oameni. S-a ajuns astfel la un record al votului anticipat, peste 100 de milioane de alegători alegând această modalitate de vot, dintre care 35,9 milioane au venit la urne înainte de 3 noiembrie, şi 64,7 milioane au optat pentru votul prin corespondenţă.

La încheierea ediţiei, Donald Trump avea asiguraţi 213 electori din cei 270 necesari în Colegiul Electoral pentru a câştiga alegerile, iar Joe Biden - 224 de electori.

Mai multe state-cheie în deznodământul scrutinului prezidenţial american - respectiv Pennsylvania, Michigan şi Wisconsin - au avertizat că vor mai avea nevoie de ore sau poate chiar zile pentru a număra toate voturile, parţial din cauza numărului mare de voturi prin corespondenţă.

Noaptea alegerilor a fost marcată de intervenţii publice din partea celor doi candidaţi, înainte de anunţarea rezultatelor finale, lucru ce iese din cutumele alegerilor pentru Casa Alba.

În prima dintre ele, Joe Biden, declara că este "pe drumul cel bun pentru a câştiga alegerile" prezidenţiale împotriva republicanului Donald Trump, aparent pentru a-l împiedica pe acesta să-şi asume în mod prematur victoria.

Acest lucru nu l-a împiedicat pe Donald Trump să susţină la scurt timp că este în desfăşurare "o fraudă majoră" în numărarea voturilor la alegerile prezidenţiale, fără a oferi dovezi, şi că, "în ceea ce mă priveşte", "am câştigat deja", deşi nicio instituţie media majoră nu declarase încă victoria sa.

După toate aparenţele, indiferent de rezultat, se pare că lupta electorală se va muta în instanţă, nefiind exclus să dureze mai multe zile până la declararea oficială a unui câştigător.

Citit 587 ori Ultima modificare Miercuri, 04 Noiembrie 2020 17:16

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.