Suspans în alegerile prezidenţiale din Statele Unite

Suspans în alegerile prezidenţiale din Statele Unite
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Joe Biden conduce, dar Trump încă mai are o şansă. Rezultatul alegerilor prezidenţiale din Statele Unite, în care se confruntă actualul preşedinte republican Donald Trump şi democratul Joe Biden, se lasă încă aşteptate, în condiţiile în care, în unele state, nu s-a încheiat numărarea voturilor transmise prin poştă.

Potrivit rezultatelor parţiale, Joe Biden are un uşor avantaj în faţa lui Trump, ţinta fiind de a adjudeca 270 de mari electori, repartizaţi statelor. La încheierea ediţiei, Joe Biden era creditat cu 253 de electori în favoarea sa, iar Trump - cu 213 electori.

Deznodământul alegerilor depindea de rezultatele din cinci state, diferenţele foarte mici dintre candidaţi făcând posibil orice scenariu, inclusiv ca Trump să câştige un nou mandat. De altfel, acesta din urmă a declarat, încă din ziua scrutinului, că, "în ceea ce-l priveşte, a câştigat" şi că "ei (democraţii - n.r.) încercă să fure alegerile", solicitând stoparea voturilor primite prin poştă.

Autorităţile electorale nu au dat curs solicitărilor lui Trump, iar acesta a deschis deja o serie de acţiuni în instanţă pentru a contesta desfăşurarea alegerilor în statele în care pare că se îndreaptă spre o înfrângere.

Observatorii naţionali şi internaţionali au criticat aspru acuzaţiile nesusţinute de dovezi ale preşedintelui Donald Trump privind "fraudele în alegeri", acestea fiind considerare acte ce subminează încrederea publicului în instituţiile democratice fundamentale. De asemenea, suspendarea numărării voturilor prin corespondenţă solicitată de Trump este considerată a fi împotriva esenţei votului popular şi al ideii de democraţie.

Joi, 5 noiembrie 2020, privirile se îndreptau în special spre Arizona, acolo unde Biden avea un uşor avans în faţa lui Trump. Unele instituţii de presă, precum Fox News și Politico, au trecut deja cele 11 voturi ale electorilor din Arizona în contul lui Joe Biden, calculele lor arătând că Donald Trump nu mai are cum să recupereze diferența.

Pe de altă parte, alte ziare și televiziuni nu au făcut-o. Datele din centrele electorale indicau că Trump încă mai are o şansă, chiar dacă mică, să răstoarne rezultatele.

Citit 614 ori Ultima modificare Joi, 05 Noiembrie 2020 20:15

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.