Joe Biden îşi consolidează poziţia prin victoria în Arizona

Joe Biden îşi consolidează poziţia prin victoria în Arizona
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Preşedintele ales al SUA, Joe Biden, a câştigat în statul-cheie Arizona şi îşi consolidează astfel victoria în alegerile prezidenţiale americane, au anunţat joi mass-media americane, citate vineri de AFP. Este pentru prima dată după 1996 când tabăra democrată înregistrează o victorie în acest stat.

NBC, CBS, ABC şi CNN l-au declarat câştigător pe candidatul democrat cu un avans de peste 11.000 de voturi, în această cursă foarte strânsă, ceea ce îi permite lui Joe Biden să mizeze pe 11 mari electori în plus. Fox News şi Associated Press l-au dat deja câştigător pe candidatul democrat în noaptea ce a urmat scrutinul din 3 noiembrie, spre marea nemulţumire a rivalului său democrat, preşedintele Donald Trump, notează AFP.

După această victorie în Arizona, Joe Biden poate deja să conteze pe 290 de mari electori, în condiţiile în care are nevoie de 270 pentru a câştiga alegerile prezidenţiale şi a se instala la Casa Albă la 20 ianuarie anul viitor. Se mai aşteaptă anunţarea rezultatelor în două state: Carolina de Nord şi Georgia.

În acest context, liderii democraţi din Congresul SUA au făcut apel la republicani să accepte înfrângerea la alegeri a preşedintelui în exerciţiu Donald Trump şi să se concentreze mai bine pe problema pandemiei de coronavirus, relatează dpa.

Republicanii "sunt angajaţi acum într-un teatru al absurdului şi refuză să accepte realitatea", a declarat preşedinta Camerei Reprezentanţilor, Nancy Pelosi, în cadrul unei conferinţe de presă cu Chuck Schumer, liderul democraţilor din Senatul american.

Semn că dezacordurile continuă, liderul majorităţii din Senat, republicanul Mitch McConnell, a respins apelul lansat de Schumer şi Pelosi, în remarci făcute în faţa presei, preluate de CNBC.

McConnell, la fel ca alţi republicani din Senat, a refuzat să-l recunoască pe democratul Joe Biden ca preşedinte ales, după ce a fost declarat câştigător al alegerilor din 3 noiembrie. Trump însuşi a refuzat să accepte înfrângerea şi susţine că alegerile au fost fraudate, iar echipa sa a lansat o serie de acţiuni în justiţie în acest sens. Totuşi, avocaţii săi nu au avut până acum câştig de cauză şi nu au putut demonstra producerea de fraude majore.

Din contră, într-o aparentă respingere a alegaţiilor lui Trump, un grup de oficiali responsabili cu securitatea alegerilor, inclusiv din Agenţia pentru securitate informatică şi a infrastructurii (CISA), a asigurat că alegerile din 3 noiembrie au fost "cele mai sigure din istoria americană".

"Nu există dovezi că vreo maşină de vot ar fi şters sau pierdut voturi, ar fi modificat voturi sau ar fi fost compromisă în vreun fel", au susţinut aceştia.

Între timp, Joe Biden a început deja să se ocupe de tranziţie, în pofida lipsei de cooperare din partea administraţiei Trump, care pare că are de gând să se agaţe de putere.

Citit 981 ori Ultima modificare Vineri, 13 Noiembrie 2020 18:25

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.