Anchetă privind vânzarea de submarine germane către Israel

Anchetă privind vânzarea de submarine germane către Israel
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Ministrul israelian al apărării, Benny Gantz, a anunţat înfiinţarea unei comisii guvernamentale de anchetă în dosarul vânzării de submarine germane către Israel, transmite luni AFP. Sunt vizaţi suspecţi apropiaţi de premierul Benjamin Netanyahu.

Poliţia israeliană suspectează de corupţie mai mulţi oficiali civili şi militari, într-o afacere în valoare de circa 1,6 miliarde de dolari - achiziţia unor submarine militare produse de concernul ThyssenKrupp. Printre alţii, este implicat David Shimron, avocatul lui Netanyahu.

Ministerul condus de Gantz a precizat într-un comunicat că rezultatele anchetei vor fi cunoscute în patru luni, iar concluziile vor fi prezentate public, “în mod transparent”. “Având în vedere consultaţiile întreprinse şi ultimele informaţii obţinute, Gantz a ajuns la concluzia că o comisie de anchetă a ministerului apărării ar putea scoate la iveală o parte din procesele care au dus la achiziţia submarinelor”, arată instituţia.

Decizia tensionează şi mai mult relaţiile dintre vechii rivali politici Gantz şi Netanyahu, acum parteneri în coaliţia guvernamentală israeliană, apreciază France Presse. În campania electorală pentru alegerile parlamentare din martie, Gantz, liderul formaţiunii de centru Albastru Alb, l-a acuzat direct pe Netanyahu, şeful partidului de dreapta Likud.

Premierul este inculpat pentru corupţie în trei dosare şi este suspectat că a primit 16 milioane de shekeli (circa 3,9 milioane de euro) pentru afacerea cu submarinele. Procurorul general al Israelului a apreciat însă că nu există motive pentru deschiderea unui nou dosar penal.

Apropiaţi ai lui Netanyahu din Likud l-au acuzat pe Gantz că foloseşte în scopuri electorale subiectul adus în discuţie în ultimele luni la protestele săptămânale împotriva premierului. “Decizia lui Gantz de a crea o comisie pentru dosarul submarinelor este o provocare împotriva Likud”, a scris pe Twitter deputatul Miki Zohar, adăugând că “Gantz ştie că Netanyahu nu are nicio legătură cu povestea asta, dar totuşi se străduieşte să îi mânjească numele, periclitând totodată coaliţia (...) Gantz târăşte cu forţa Israelul către noi alegeri în plină criză”.

Netanyahu este primul premier din istoria Israelului care se confruntă cu acuzaţii penale în timpul mandatului.

Citit 668 ori Ultima modificare Luni, 23 Noiembrie 2020 17:28

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.