Uniunea Europeană, pregătită să sancţioneze politica agresivă a Turciei

Uniunea Europeană, pregătită să sancţioneze politica agresivă a Turciei
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Uniunea Europeană (UE) este pregătită să sancţioneze Turcia, din cauza continuării "acţiunilor unilaterale şi a retoricii ostile" a Ankarei, a anunţat vineri preşedintele Consiliului European, Charles Michel, citat de AFP. "Vom avea o dezbatere în cursul summitului european din 10 decembrie şi suntem pregătiţi să utilizăm mijloacele de care dispunem" pentru a sancţiona această situaţie, a declarat el, într-o conferinţă de presă. "Cred că jocul de-a şoarecele şi pisica trebuie să înceteze", a avertizat Charles Michel.

UE a adresat Ankarei în octombrie o propunere de deschidere a negocierilor de aderare, dar însoţită de o ameninţare cu sancţiuni dacă Turcia nu-şi înceta acţiunile deja condamnate de UE. Decizia a fost de a examina situaţia în cursul summitului din decembrie. Comisia Europeană a fost deja însărcinată să elaboreze sancţiuni economice şi ele sunt pregătite pentru a fi "utilizate imediat". "Noi i-am întins mâna şi am văzut răspunsurile Ankarei", şi-a exprimat regretul Charles Michel.

Comportamentul agresiv şi politica faptului împlinit ale Ankarei în mai multe crize regionale, în special în Libia şi în Nagorno-Karabah, au fost condamnate marţi de secretarul de stat american aflat la final de mandat, Mike Pompeo, în cursul ultimei sale reuniuni cu omologii din NATO. Turcia, membră a Alianţei, a fost invitată de SUA să "revină la un comportament de aliat".

Pentru utilizarea sancţiunilor este necesară unanimitatea în cadrul UE. Germania a blocat până în prezent adoptarea lor, cu speranţa de a se ajunge la un acord pentru "dezvoltarea unei relaţii realmente constructive cu Turcia".

Citit 631 ori Ultima modificare Sâmbătă, 05 Decembrie 2020 00:23

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.