Asaltul asupra Capitoliului, favorizat de grave breşe de securitate

Asaltul asupra Capitoliului, favorizat de grave breşe de securitate
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

După ce o mulţime violentă, care a susţinut efortul nedemocratic al preşedintelui Donald Trump de a invalida rezultatele Colegiului Electoral, a terorizat miercuri complexul Capitoliului, au apărut numeroase întrebări privind modul în care aceşti oameni au reuşit să pătrundă în Congres şi privind modul de acţiune al poliţiei, relatează dpa.

Forţa federală de poliţie a afirmat săptămâna trecută că are un plan cuprinzător pentru a asigura siguranţa Congresului, în timp ce aleşii americani ratifică victoria obţinută în Colegiul Electoral de Joe Biden.

Ceea ce s-a văzut însă a fost un eşec, potrivit deputatului Tim Ryan, preşedinte Comisiei de alocări pentru ramura legislativă din Camera Reprezentanţilor, care supervizează bugetul alocat Poliţiei Capitoliului. "Au existat în mod clar eşecuri enorme, strategice şi de planificare ale Poliţiei Capitoliului, ale ofiţerilor legislativului şi ale oricui altcuiva a făcut parte din coordonarea acestui efort", a spus Ryan, un democrat din Ohio. "Aceasta este clădirea Capitoliului american, cu Congresul SUA în sesiune, ocupându-se de procesul electoral prezidenţial", a mai spus el.

Mulţimea a spart geamuri, a pătruns atât în Senat, cât şi în Camera Reprezentanţilor, dar în şi birourile congresmenilor, printre care şi cel al preşedintei Camerei Reprezentanţilor, Nancy Pelosi.

Nu se ştie cum forţa de poliţie a Capitoliului, cu 1.879 de poliţişti angajaţi şi un buget de 515,5 milioane de dolari, a fost incapabilă să protejeze Congresul. Şeful poliţiei Capitoliului, Steven Sund, a anunţat că va demisiona, începând cu 16 ianuarie, conform unei scrisori citate de instituţiile de presă americane.

Pentru consolidarea măsurilor de securitate, mii de membri ai Gărzii Naţionale vor fi desfăşuraţi la Washington DC, pentru următoarele 30 de zile, perioadă care va acoperi ceremonia de inaugurare a Joe Biden. Aproximativ 6.200 de militari din unităţi ale Gărzii Naţionale din statele Maryland, Virginia, Pennsylvania, New York şi New Jersey vor asigura paza Capitoliului. Cei mai mulţi dintre aceştia vor sosi până duminică.

Peste 741 de membri ai Gărzii Naţionale patrulează deja în capitala federală a SUA, în a cărui zonă centrală au fost create 30 de puncte de control. În următoarele 30 de azile, militarii vor lucra prin rotaţie, câte 850 pe o tură de 12 ore, sub un comandament la nivel federal.

Reprezentanţii Pentagonului au fost şi ei criticaţi de congresmeni pentru faptul că a durat câteva ore până să suplimenteze efectivele Gărzii Naţionale desfăşurate în Washington DC.

Citit 1105 ori Ultima modificare Vineri, 08 Ianuarie 2021 17:18

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.