Noi proteste masive în Rusia. Mii de ruși arestați în stradă

Noi proteste masive în Rusia. Mii de ruși arestați în stradă
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Autoritățile au reținut peste 2.000 de protestatari care au ieșit în stradă în mai multe orașe din Rusia și la -40 C, fiind al doilea weekend consecutiv când au loc proteste masive de susținere a principalului critic al președintelui Vladimir Putin, Alexei Navalnîi, care continuă să se afle în închisoare. În Moscova au fost închise stații de metrou, circulația a fost restricționată, iar zona în care se află Kremlinul și sediul central al FSB a fost transformată într-o fortăreață. Printre cei arestați în capitală se numără și soția lui Navalnîi, Iulia.

Mitingurile de duminică fac parte dintr-o campanie pentru eliberarea cel mai proeminent adversar al președintelui Vladimir Putin. Politicianul de opoziție a fost arestat pe 17 ianuarie după ce s-a întors la Moscova din Germania, unde se recuperase după ce a fost otrăvit vara trecută. El îl acuză pe Putin că a ordonat crima, ceea ce Kremlinul neagă.

Poliția a declarat că protestele nu au fost autorizate și că va interveni, la fel ca în weekendul trecut. Peste 4.000 de persoane au fost reținute săptămâna trecută, potrivit OVD-Info, un grup de monitorizare a protestelor. În Vladivostok, poliția a împiedicat protestatarii să intre în centrul orașului, forțându-i să se mute pe malul mării. Înregistrările video au arătat protestatarii scandând „Putin este un hoț” în timp ce mergeau pe gheață la temperaturi de aproximativ -13 grade Celsius. În Tomsk, orașul siberian pe care l-a vizitat Navalnîi înainte de a se prăbuși brusc în timpul unui zbor intern în august anul trecut, manifestanții s-au adunat în fața unei săli de concerte și au scandat „Eliberați-l!” și a ridicat steaguri rusești. Zeci de oameni din orașul Yakutsk din estul siberian au manifestat la temperaturi de -42 de grade Celsius.

Aceste adunări au loc în urma unei prime zile de manifestaţii, sâmbăta trecută, la care au luat parte zeci de mii de ruşi în întreaga Rusie şi care s-a soldat cu 4.000 de arestări şi deschiderea a 20 de dosare penale. Autorităţile ruse şi-au multiplicat în zilele dinaintea manifestaţiilor de duminică avertismentele la adresa susţinătorilor lui Alexei Navalnîi. Poliţia a ameninţat că manifestanţii pot fi inculpaţi de ”revolte în masă”, în cazul în care adunările degenerează în violenţe. ”Jandarmul” rus al telecomunicaţiilor Roskomnadzor a anunţat la rândul său că va sancţiona reţele de socializare care au lăsat online mesaje care încurajează, în opinia sa, minorii să participe la manifestaţii.

Citit 470 ori Ultima modificare Luni, 01 Februarie 2021 00:20

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.