UE are nevoie de autonomie strategică în producerea de vaccinuri

UE are nevoie de autonomie strategică în producerea de vaccinuri
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Uniunea Europeană are nevoie de o creştere a autonomiei strategice a producţiei, pentru a putea fi atins obiectivul de a vaccina 70 la sută din populaţia adultă până în septembrie, a arătat europarlamentarul Dan Nica, în cadrul consultărilor pe care şefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, le-a avut în cadrul reuniunii cu Grupului Socialiştilor şi Democraţilor din Parlamentul European.

„Este inacceptabilă disputa actuală privind livrarea vaccinurilor. În ciuda bunelor intenţii, Comisia Europeană se confruntă cu tensiuni inutile, tocmai acum, când predictibilitatea este mai importantă. Solicităm Comisiei să se asigure că producătorii farmaceutici îşi îndeplinesc angajamentele, în condiţiile în care au primit tot sprijinul de care aveau nevoie pentru a dezvolta şi a produce vaccinul. Înţelegem, totodată, că unele clauze contractuale sunt confidenţiale, dar consider că Parlamentul European şi statele membre ar fi trebuit să fie consultate. La urma urmei, pentru aceste contracte au fost plătiţi bani europeni", a declarat europarlamentarul PSD, în intervenţia sa din dezbaterea cu preşedinta Comisiei Europene.

De asemenea, Dan Nica, care este şi raportorul european pentru programul-cadru de cercetare Orizont Europa, a solicitat continuarea sprijinului pentru pregătirea răspunsului la variantele virusului, care pot deveni noua ameninţare. El a atras atenţia şi asupra diferenţelor de preţ între vaccinuri, cerând Comisiei să asigure accesul egal al tuturor cetăţenilor UE la imunizare.

Citit 557 ori Ultima modificare Miercuri, 03 Februarie 2021 18:21

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.