Reuniune pentru combaterea jihadiştilor din Africa

Reuniune pentru combaterea jihadiştilor din Africa
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Cinci şefi de stat din Sahel şi preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, participă de luni la o reuniune de două zile privind combaterea jihadiştilor, transmite AFP. Preşedinţii din Mauritania, Mali, Burkina Faso, Niger şi Ciad urmau să fie prezenţi fizic în capitala ciadiană, N'Djamena, iar Macron urma să intre în contact cu ei prin videoconferinţă.

Parisul ar dori ca aliaţii săi să preia rolul militar şi politic, pentru a permite reducerea efortului francez în criza regională de securitate, care durează deja de opt ani.

Cele cinci state africane reprezentate la vârf au format în 2014 un cadru instituţional de cooperare pentru dezvoltare şi securitate denumit G5 Sahel.

Acum un an, o reuniune în acelaşi format la Pau, în sud-vestul Franţei, a dus la creşterea de la 4.500 la 5.100 a efectivelor militare franceze în aşa-numita zonă a "celor trei frontiere" (Mali, Niger şi Burkina Faso), pentru a opri atacurile jihadiştilor.

Ulterior s-au înregistrat succese tactice în lupta împotriva islamiştilor, dar situaţia este în continuare gravă. AFP consemnează că aproape nu trece nicio zi fără un atac împotriva structurilor de stat, o explozie a unei bombe artizanale sau un act de violenţă împotriva civililor, care sunt de altfel principalele victime ale conflictului. În ianuarie, numărul celor strămutaţi a depăşit două milioane.

Armata franceză susţine, totuşi, că reuşit să slăbească puternic organizaţia Stat Islamic şi să ucidă mai mulţi lideri ai Al-Qaeda din Magrebul islamic.

Citit 613 ori Ultima modificare Luni, 15 Februarie 2021 17:27

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.