Ungaria, sancţionată pentru legea ONG-urilor

Ungaria, sancţionată pentru legea ONG-urilor
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Comisia Europeană a declanşat joi, 18 februarie 2021, procedura de infringement împotriva Ungariei, în legătură cu legea sa privind organizaţiile neguvernamentale cu finanţare externă, indică un comunicat al executivului comunitar. Comisia a decis să trimită Budapestei o scrisoare de notificare oficială pentru că nu s-a conformat hotărârii Curţii de Justiţie a UE (CJUE) în cazul C-78/18 Comisia versus Ungaria. CJUE a ajuns la concluzia că legislaţia ungară ameninţă rolul societăţii civile de actor independent în societăţile democratice, subminând dreptul lor la liberă asociere, creând un climat de neîncredere faţă de ele şi limitând confidenţialitatea donatorilor.

Ungaria are la dispoziţie două luni pentru a lua şi a implementa toate măsurile cerute pentru remedierea situaţiei. În caz contrar, Comisia poate decide să se adreseze CJUE cu propunerea de impunere a unor sancţiuni financiare.

Legea din Ungaria privind ONG-urile s-a numărat printre măsurile adoptate de guvernul condus de Viktor Orban împotriva a ceea ce consideră a fi o influenţă străină nedreaptă, având legătură cu dezacordurile sale cu miliardarul american George Soros, care s-a născut la Budapesta. Orban a acuzat organizaţiile neguvernamentale finanţate de Soros de amestec politic. Soros a respins acuzaţiile, spunând că e vorba de "distorsionări şi minciuni" menite a crea un inamic extern fals, pentru a distrage atenţia cetăţenilor ungari.

Citit 518 ori Ultima modificare Joi, 18 Februarie 2021 20:46

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.