Fujimori, judecat pentru „sterilizări forţate”

Fujimori, judecat pentru „sterilizări forţate”
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Procesul fostului preşedinte peruvian Alberto Fujimori pentru "sterilizările forţate" din anii 1996-2000 a mii de femei sărace, multe dintre ele indigene, a început luni la Lima, informează AFP. Fujimori, care a condus Peru din 1990 până în 2000, trei foşti miniştri ai sănătăţii, precum şi alţi oficiali, sunt urmăriţi penal pentru "punerea în pericol a vieţii şi a sănătăţii" persoanelor, "răni grave şi încălcări grave ale drepturilor omului".

În acea perioadă, guvernul a început un program de planificare familială, ce includea legarea trompelor, teoretic în mod voluntar. Această politică a vizat reducerea natalităţii şi promovarea dezvoltării economice. Conform estimărilor oficiale, 272.028 de femei peruviene au suferit o legare a trompelor. Dintre acestea, 2.074 au depus în mod oficial plângere în instanţă pentru că au fost forţate să facă o astfel de intervenţie. Un total de 18 femei au murit oficial ca urmare a operaţiei.

Fostul preşedinte de origine japoneză, acum în vârstă de 82 de ani, ispăşeşte o pedeapsă cu închisoarea de 25 de ani pentru corupţie şi încălcarea drepturilor omului.

Citit 518 ori Ultima modificare Marți, 02 Martie 2021 23:01

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.