Început furtunos al întâlnirii la nivel înalt dintre China şi SUA

Început furtunos al întâlnirii la nivel înalt dintre China şi SUA
În Alaska, diplomaţie la rece
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Dialogul direct la nivel înalt între China şi SUA sub noua administraţie a preşedintelui american Joe Biden a început furtunos joi, 18 martie 2021, în Alaska, fiecare dintre părţi criticând vehement politicile celeilalte, într-o imagine rar vizibilă a nivelului la care se află tensiunile bilaterale, comentează vineri Reuters.

În preludiul reuniunii din Anchorage, care a fost precedată de vizite ale oficialilor americani în Japonia şi Coreea de Sud - aliaţi ai SUA, Washingtonul a semnalat că va adopta o poziţie dură, iar Beijingul a adoptat un stil direct.

"Vom discuta despre cele mai profunde preocupări ale noastre faţă de acţiunile Chinei, incluzându-le pe cele din Xinjiang, Hong Kong, Taiwan, atacurile informatice împotriva SUA, coerciţia economică asupra aliaţilor noştri", le-a comunicat secretarul de stat american Antony Blinken omologilor chinezi, într-un schimb de formalităţi în faţa camerelor, care a durat mai mult decât de obicei. "Fiecare din aceste acţiuni ameninţă ordinea bazată pe legile care menţin stabilitatea globală", a adăugat Blinken.

Administraţia Biden a subliniat că doreşte o schimbare de conduită din partea Chinei, care şi-a exprimat la rândul ei speranţa într-o resetare a relaţiilor, serios deteriorate în timpul preşedintelui Donald Trump.

Şeful diplomaţiei chineze, Yang Jiechi, a răspuns cu un discurs de 15 minute în chineză - timp în care partea americană aştepta traducerea, în care a criticat ceea ce a numit democraţia fragilă a SUA, tratamentul inadecvat aplicat minorităţilor şi politicile lor externă şi comerciale. "Statele Unite îşi folosesc forţa militară şi hegemonia financiară pentru a exercita jurisdicţie extrateritorială şi a ţine sub control alte ţări", a spus Yang. SUA "abuzează de aşa-numita noţiune de securitate naţională pentru a obstrucţiona schimburile comerciale normale şi a incita unele ţări să atace China", a adăugat oficialul chinez.

Ulterior, SUA au acuzat China de "grandomanie", iar media de stat chineze le-a reproşat oficialilor americani că au vorbit prea mult şi au dat dovadă de lipsă de ospitalitate.

Cele două părţi s-au acuzat de asemenea reciproc de încălcarea protocolului diplomatic. Potrivit unui oficial american, iniţial se convenise ca remarcile de deschidere să dureze câte două minute pentru fiecare.

Totuşi, cele două părţi s-au reîntâlnit pentru o a doua rundă de discuţii joi seara, iar un înalt oficial al administraţiei Biden a asigurat că prima sesiune a fost "substanţială, serioasă şi directă" şi a durat cu mult peste cele două ore alocate iniţial. O a treia rundă de discuţii era prevăzută în cursul zilei de vineri.

Deşi politica administraţiei Biden faţă de China este încă în curs de elaborare, inclusiv în ce priveşte tarifele impuse bunurilor chinezeşti în epoca Trump, noua administraţie americană a pus, până acum, un accent mai puternic pe valorile democratice şi pe alegaţiile privind abuzuri împotriva drepturilor omului comise în China; la rândul ei, China se opune ferm interferenţei Statelor Unite în ceea ce consideră a fi afacerile sale interne.

Citit 604 ori Ultima modificare Vineri, 19 Martie 2021 22:55

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.