„Undă verde” pentru programul european EU4Health

„Undă verde” pentru programul european EU4Health
Sistem de sănătate mai performant
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Parlamentul European a dat undă verde pentru noul program EU4Health, ce vizează o mai bună pregătire a sistemelor de sănătate din Uniunea Europeană (UE) pentru viitoare amenințări la adresa sănătății și pandemii. Bugetul programului se ridică la 5,1 miliarde de euro, din care 20 la sută sunt fonduri destinate prevenirii bolilor şi promovării sănătăţii.

Programul EU4Health a fost iniţiat după ce pandemia de Covid-19 a demonstrat că UE trebuie să fie mai bine pregătită pentru a aborda amenințările transfrontaliere majore la adresa sănătății, inclusiv în ceea ce priveşte furnizarea de medicamente şi dispozitive medicale la preţuri accesibile. Votul în Parlamentul European vine după un acord negociat la nivel instituţional cu Consiliul UE.

"Noul program EU4Health 2021-2027 va contribui la domeniile în care Uniunea Europeană poate aduce în mod clar valoare adăugată și va veni, astfel, în completarea politicilor statelor membre. EU4Health își propune să crească reziliența sistemelor naționale de sănătate și să ajute, în acest sens, țările să se coordoneze și să facă schimb de date. Un alt obiectiv principal al programului este de a crește disponibilitatea și accesibilitatea (inclusiv în ceea ce privește prețurile) în cazul medicamentelor și al dispozitivelor medicale", a explicat europarlamentarul gălăţean Dan Nica, care este şi membru al Comisiei pentru industrie, cercetare şi energie a Parlamentului European.

EU4Health va asigura un răspuns mai rapid şi mai flexibil la viitoarele epidemii, dar va veni cu soluţii şi pentru alte provocări la nivelul UE, cum ar fi îmbătrânirea populației și inegalitățile din domeniul sănătății. Programul va susține și demersuri legate de e-sănătate și de crearea unui "spațiu european al datelor privind sănătatea". Promovarea accesului la servicii medicale de calitate, inclusiv la asistență medicală sexuală și reproductivă, îmbunătățirea sănătății mintale și accelerarea luptei împotriva cancerului vor fi și ele susținute.

"Eu4Health va juca un rol şi în combaterea inegalităților în materie de sănătate, atât între statele membre, cât și între diverse categorii sociale. De asemenea, este de salutat instituirea la nivelul UE a unui stoc de materiale și echipamente medicale esențiale, complementar cu rescEU, precum și a unei rezerve de personal medical și de sprijin care să fie mobilizat în cazul unei crize sanitare", a precizat europarlamentarul Dan Nica.

Ca etape viitoare, după ce și Consiliul UE va aproba în mod oficial regulamentul, acesta va intra în vigoare în ziua următoare datei publicării sale în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene. Regulamentul se va aplica retroactiv de la 1 ianuarie 2021.

Citit 531 ori Ultima modificare Marți, 23 Martie 2021 23:55

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.