Tratat internațional privind viitoare situații de urgență

Tratat internațional privind viitoare situații de urgență
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Liderii a 23 de țări și Organizația Mondială a Sănătății au susținut ideea de a crea un tratat internațional care să ajute lumea să facă față unor viitoare urgențe de sănătate, cum ar fi pandemia de coronavirus care acum afectează planeta, relatează Reuters. Ideea unui astfel de tratat, care ar asigura accesul universal și echitabil la vaccinuri, medicamente și diagnostice pentru pandemii, a fost lansată de președintele Consiliului European Charles Michel, la summitul G20 din noiembrie anul trecut.

Marți, ideea a primit sprijinul oficial al liderilor din Fiji, Portugalia, România, Marea Britanie, Rwanda, Kenya, Franța, Germania, Grecia, Coreea, Chile, Costa Rica, Albania, Africa de Sud, Trinidad și Tobago, Olanda, Tunisia, Senegal, Spania, Norvegia, Serbia, Indonezia, Ucraina și OMS. "Vor fi alte pandemii și alte urgențe majore de sănătate. Niciun guvern sau agenție multilaterală nu poate aborda această amenințare individual. Credem că națiunile ar trebui să colaboreze pentru un nou tratat internațional pentru pregătirea și răspunsul la pandemie", au scris liderii, într-un articol de opinie publicat în ziarele importante.

Scopul principal al unui astfel de tratat ar fi consolidarea rezistenței lumii la viitoarele pandemii, prin sisteme mai bune de alertă, schimb de date, cercetare și producerea și distribuția de vaccinuri, medicamente, diagnostice și echipamente de protecție personală. Tratatul ar preciza, de asemenea, că sănătatea oamenilor, a animalelor și a planetei sunt toate legate și ar trebui să ducă la responsabilități comune, transparență și cooperare la nivel global.

Citit 666 ori Ultima modificare Miercuri, 31 Martie 2021 02:10

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.