Programul Orizont Europa, aprobat în Parlamentul European

Programul Orizont Europa, aprobat în Parlamentul European
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Plenul Parlamentului European a votat, cu o largă majoritate, raportul referitor la instituirea programului cadrul de cercetare și inovare Orizont Europa, prezentat de europarlamentarul gălățean Dan Nica. Prin noile regulamente se vor aloca 95,5 miliarde de euro, în perioada 2021-2027, pentru investiții în noile tehnologii.

În favoarea raportului prezentat în Parlamentul European s-au pronunțat 661 de eurodeputați, cinci au votat împotrivă și 33 s-au abținut de la vot.

"Punem bazele celui mai solid program de cercetare și inovare din lume. Orizont Europa va ajuta UE să se pregătească pentru viitor, sprijinind sistemul de sănătate să facă față unor eventuale pandemii şi stimulând decarbonizarea industriei, prin investiții în inovare și sprijinirea cercetătorilor europeni de a-şi valorifica abilitățile în tehnologiile digitale și industriale", a declarat Dan Nica, în calitate de raportor pe acest proiect şi coordonator al reprezentanților grupului S&D din Comisia pentru Industrie, Energie şi Cercetare din Parlamentul European.

În discursul său din reuniunea plenară a forului europarlamentar, Dan Nica a subliniat că fiecare euro investit în cadrul programului-cadru poate genera o rentabilitate de până la 11 euro în produsul intern brut (PIB), pe parcursul a 25 de ani, determinând crearea a sute de mii de locuri de muncă în UE. În acest context, europarlamentarul a lansat un apel către statele membre să aloce 3 la sută din PIB pentru cercetare şi inovare, pentru a depăși criza economică prin investiții ambițioase şi durabile, care să ducă la stimularea creșterii și productivității.

Dan Nica a amintit că "banii focalizați prin Orizont 2020 au contribuit la dezvoltarea unui vaccin împotriva COVID-19 și la sprijinirea proiectelor de cercetare și inovare pentru a face față multiplelor aspecte ale pandemiei".

Raportorul europarlamentar a evidențiat, totodată, colaborarea fructuoasă avută cu președințiile semestriale ale Consiliului UE deținute de România şi Germania, în definirea ambițiosului program european de cercetare.

Citit 478 ori Ultima modificare Joi, 29 Aprilie 2021 20:14

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.