Alegerile din teritoriile palestiniene au fost amânate

Alegerile din teritoriile palestiniene au fost amânate
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Preşedintele Autorităţii Naţionale Palestiniene (ANP), Mahmoud Abbas, a anunţat în noaptea de joi spre vineri, respectiv 29 spre 30 aprilie 2021, amânarea primelor alegeri din ultimii 15 ani în teritoriile palestiniene, atât timp cât organizarea scrutinului nu este "garantată" în Ierusalimul de Est, parte a Oraşului Sfânt anexat de Israel, informează AFP.

Ierusalimul de Est, porţiunea estică a Oraşului Sfânt, considerată de palestinieni drept capitala viitorului lor stat, a fost anexată în urmă cu mai bine de 50 de ani de către Israel.

Comisia electorală palestiniană a asigurat recent că ar putea înfiinţa secţii de votare în oraşe aflate în apropiere de Ierusalim, în Cisiordania ocupată. Mahmoud Abbas a respins însă această opţiune, spunând că doreşte ca votul să se desfăşoare la Ierusalim, unde partidele să îşi poată de asemenea desfăşura campaniile electorale, în contextul în care Israelul a arestat candidaţi la alegerile legislative, în ultimele săptămâni.

Anunţul preşedintelui Abbas survine în contextul în care Ierusalimul de Est a fost deja scena unor demonstraţii zilnice ale tinerilor palestinieni împotriva poliţiei israeliene în ultimele două săptămâni. Unul din motivele pentru care Mahmoud Abbas joacă cartea Ierusalimului de Est pentru a amâna sau chiar a anula alegerile este faptul că se confruntă cu o frondă în cadrul partidului său, Fatah, explică criticii preşedintelui ANP.

Pe lângă aceste curente, Mahmoud Abbas se confruntă cu islamiştii Hamas care controlează Fâşia Gaza.

Citit 529 ori Ultima modificare Vineri, 30 Aprilie 2021 12:25

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.