Slovenia preia președinția Consiliului Uniunii Europene

Slovenia preia președinția Consiliului Uniunii Europene
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Slovenia preia începând de joi, 30 iunie, preşedinţia rotativă a Consiliului Uniunii Europene, într-un moment în care disputele premierului Janez Jansa cu Bruxellesul pe subiecte precum statul de drept, cooperarea cu Parchetul European şi libertatea presei stârnesc îngrijorări, comentează AFP.

Este a doua oară când Slovenia, ţară cu două milioane de locuitori, ocupă această poziţie, însă atmosfera este cu totul alta în prezent.

În 2008, Slovenia era considerată un elev model al UE, iar preşedinţia Consiliului din prima jumătate a anului respectiv a fost celebrată ca o piatră de hotar pe drumul independenţei pentru această ţară din fosta Iugoslavie.

Liderul conservator Janez Jansa era şi atunci prim-ministru. Între timp, însă, el s-a distanţat de unele valori liberale, iar detractorii săi îl acuză că imită stilul autoritar al premierului ungar suveranist Viktor Orban, aliat al său.

Printre priorităţile anunţate de Slovenia pentru preşedinţia de şase luni se numără şi summitul privind integrarea Balcanilor de Vest pe care îl va găzdui la toamnă. Ljubljana speră de asemenea "să întărească rezistenţa UE" în faţa pandemiei de COVID-19, într-un moment în care ţările membre se pregătesc să primească cele 750 miliarde de euro prevăzute de Bruxelles pentru relansarea economică.

Însă atenţia se va concentra pe un alt punct al programului său: Slovenia promite "întărirea statului de drept şi a valorilor europene", un subiect care divizează cele 27 de ţări membre. La summitul UE de săptămâna trecută, Janez Jansa s-a abţinut de la acuzarea omologului său ungar Viktor Orban, aflat sub tirul criticilor pentru o lege considerată homofobă. Premierul sloven a făcut apel la evitarea "unor noi diviziuni inutile", în timp ce pe site-ul oficial al preşedinţiei Consiliului UE el promite respectarea "identităţilor naţionale", un ecou al discursului premierului ungar.

Disputele lui Jansa cu Bruxellesul au fost numeroase de la revenirea sa la putere în martie 2020. Ignorând apelurile la respectarea valorilor europene, el şi-a înmulţit atacurile împotriva jurnaliştilor şi a privat de fonduri publice agenţia naţională de presă STA, calificată drept "ruşine naţională" pentru tonul său considerat prea critic. În martie, el a întrerupt o videoconferinţă cu eurodeputaţi despre situaţia presei din ţara sa, spunând că este victima cenzurii. Organizaţia neguvernamentală Reporteri fără Frontiere (RSF) l-a acuzat de "dispreţ" faţă de libertatea presei.

Premierul sloven a refuzat de asemenea să desemneze doi procurori delegaţi la Parchetul European, o nouă instanţă de luptă împotriva fraudei. Şefa Parchetului European, Laura Codruţa Kovesi, a acuzat "lipsa de cooperare" a guvernului sloven.

În opinia analiștilor, un lucru este sigur - vor exista tensiuni constante între preşedinţia slovenă, propunerile sale şi instituţiile europene.

Citit 307 ori Ultima modificare Marți, 29 Iunie 2021 17:50

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.