30 miliarde de euro pentru interconectarea Europei

30 miliarde de euro pentru interconectarea Europei
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Parlamentul European a adoptat programul îmbunătăţit "Mecanismul pentru interconectarea Europei" şi a acordat noi fonduri pentru proiecte privind transporturile, energia şi sectorul digital pentru 2021-2027, informează legislativul european.

Programul îmbunătăţit "Mecanismul pentru interconectarea Europei" (MIE), stabilit de comun acord de PE şi Consiliu în luna martie, are un buget de 30 miliarde euro pentru perioada 2021-2027. El va finanţa proiecte privind transporturile, energia şi sectorul digital cu valoare adăugată pentru Uniunea Europeană.

MIE va garanta finalizarea la timp, până în 2030, a unor proiecte transeuropene esenţiale, precum Rail Baltica, infrastructura de alimentare cu combustibili alternativi şi introducerea reţelelor 5G pe axe de transport importante.

Eurodeputaţii au reuşit să aloce 60 la sută din fondurile MIE pentru proiecte care contribuie la îndeplinirea obiectivelor climatice ale Uniunii Europene, iar 15 la sută din fondurile alocate pilonului energetic vor fi direcţionate către proiecte transfrontaliere privind energia din surse regenerabile.

MIE este structurat pe trei piloni. Aproximativ 23 miliarde de euro vor fi alocate proiectelor de transport, 5 miliarde de euro proiectelor din domeniul energiei şi 2 miliarde de euro proiectelor vizând sectorul digital. O sumă de 10 miliarde de euro alocată proiectelor de transport transfrontaliere va proveni din Fondul de coeziune şi va sprijini ţările membre pentru a finaliza conexiunile de transport despre care s-a stabilit anterior că lipsesc. Circa 1,4 miliarde de euro vor contribui la finalizarea accelerată a unor proiecte feroviare transfrontaliere majore. Proiectele beneficiare vor fi selectate de Comisia Europeană în condiţii concurenţiale.

În sectorul digital, MIE va susţine dezvoltarea unor proiecte de interes comun. Printre acestea se numără reţele digitale sigure şi securizate de foarte mare capacitate şi sisteme 5G, precum şi digitalizarea reţelelor de transport şi de energie.

Programul va avea ca scop şi să crească nivelul de interoperabilitate al reţelelor energetice şi să se asigure că proiectele finanţate respectă planurile privind clima şi energia de la nivel naţional şi de la nivelul Uniunii Europene.

De asemenea, eurodeputaţii au aprobat şi o serie de norme noi privind Reţeaua Transeuropeană de Transport (TEN-T), agreate cu statele membre. Acestea simplifică procedurile de acordare a autorizaţiilor pentru proiecte legate de TEN-T, pentru a facilita finalizarea lor.

Programul îmbunătăţit "Mecanismul pentru interconectarea Europei" va intra în vigoare după ce noile norme vor fi publicate în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene. Acestea se vor aplica retroactiv de la 1 ianuarie 2021. Statele membre vor avea la dispoziţie doi ani pentru a pregăti punerea în aplicare a normelor de raţionalizare.

Citit 518 ori Ultima modificare Miercuri, 07 Iulie 2021 20:42

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.