SUA, Rusia și China, consultări privind situația din Afganistan. Talibanii își consolidează puterea

SUA, Rusia și China, consultări privind situația din Afganistan. Talibanii își consolidează puterea
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Secretarul de stat american Antony Blinken a discutat despre situaţia din Afganistan cu omologii săi din China şi Rusia, ţări care şi-au manifestat deja intenţia de a avea contacte cu insurgenţii, transmite AFP.

Antony Blinken a discutat separat cu ministrul de externe rus, Serghei Lavrov, şi cu cel chinez, Wang Yi, despre situaţia de securitate şi eforturile de evacuare din Kabul, a informat Departamentul de Stat, care nu a oferit însă prea multe detalii despre conţinutul discuţiilor.

Autorităţile ruse au informat că Antony Blinken şi Serghei Lavrov au discutat despre "contactele ambasadei Rusiei cu reprezentanţii tuturor forţelor politice majore din Afganistan, cu scopul de a contribui la asigurarea stabilităţii şi a ordinii publice". Cei doi "au fost de acord să continue consultările, cu participarea reprezentanţilor Chinei, Pakistanului, a altor ţări interesate şi a ONU, pentru a contribui la crearea condiţiilor prealabile iniţierii unui dialog interafgan", potrivit unui comunicat al ministerului rus de externe.

Rusia şi China şi-au intensificat contactele cu talibanii, după decizia SUA de a părăsi Afganistanul.

Rusia, a cărei invazie în Afganistan, în 1979, s-a încheiat cu un eşec după zece ani de ciocniri cu luptătorii islamişti susţinuţi atunci de Washington, şi-a menţinut ambasada de la Kabul deschisă şi intenţionează să comunice cu talibanii. Potrivit Rusiei, situaţia din Afganistan era în proces de stabilizare, talibanii asigurând "ordinea publică".

Regimul de la Beijing a declarat că doreşte "relaţii de prietenie şi cooperare" cu Afganistanul condus de talibani.

Emisarul american Zalmay Khalilzad s-a consultat în mod regulat cu Rusia şi China, în timpul negocierilor dintre fostul guvern afgan şi talibani, negocieri care au urmărit stabilirea unei împărţiri paşnice a puterii în Afganistan, dar care nu s-au concretizat.

În acest timp, Departamentul de Stat al SUA a refuzat să spună dacă Washingtonul îl recunoaşte în continuare pe Ashraf Ghani drept preşedinte al Afganistanului, după ce acesta a părăsit ţara, duminică, în condiţiile în care insurgenţii talibani au dat jos guvernul afgan în numai câteva săptămâni, informează Reuters. "Aceasta este o problemă asupra căreia lucrăm împreună cu membrii comunităţii internaţionale", a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price, întrebat pe cine recunoaşte Washingtonul drept lider al Afganistanului. "Nu a existat un transfer oficial al puterii", a adăugat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat american.

Postul Al Jazeera a informat că Ashraf Ghani a fugit în Uzbekistan, însă informaţia nu a putut fi verificată, subliniază Reuters.

CITEȘTE ȘI: Ședință CSAT privind criza afgană. 27 de cetățeni români se află în Afganistan

Citit 439 ori Ultima modificare Marți, 17 August 2021 21:25

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.