Mașină oficială ciuruită de gloanțe. Tentativă de asasinat împotriva consilierului președintelui Ucrainei

Mașină oficială ciuruită de gloanțe. Tentativă de asasinat împotriva consilierului președintelui Ucrainei
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a promis miercuri ''un răspuns puternic'' după tentativa de asasinat care l-a vizat pe unul dintre consilierii săi, un atac pe care el îl consideră îndreptat asupra eforturilor sale de reformare a Ucrainei, relatează AFP, Unian, Reuters şi Interfax-Ukraina.

Serghei Şefir, principalul consilier al preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, a fost vizat miercuri de o tentativă de asasinat, persoane necunoscute deschizând focul asupra maşinii care îl transporta, au comunicat autorităţile şi poliţia din Ucraina, citate de AFP, Unian şi Reuters. Atacul a avut loc în jurul orei locale 10:00 (07:00 GMT), în apropiere de localitatea Lesniki, în regiunea capitalei Kiev, conform aceleiaşi surse.

"Cine se află în spate, sincer, nu ştiu. Care sunt aceste forţe? S-ar putea să fie interne, s-ar putea externe. Eu nu le consider însă nişte forţe, pentru că a-mi trimite <un salut> prin împuşcături din pădure asupra maşinii prietenului meu este semn de slăbiciune, iar răspunsul meu va fi puternic", a declarat Zelenski, într-o înregistrare postată pe contul său de Facebook, de la New York, unde participă la reuniunea Adunării Generale a ONU.

Preşedintele ucrainean a adăugat că imediat după ce îşi va rosti alocuţiunea la Adunarea Generală va reveni în ţară, dându-le asigurări ucrainenilor să continue "lupta împotriva criminalităţii şi a grupurilor financiare influente".

De altfel, Moscova s-a delimitat imediat de orice implicare în acest atac. Presupunerile privind o eventuală implicare a Rusiei în tentativa de asasinare a consilierului preşedintelui ucrainean "nu au nimic de a face cu realitatea", a declarat miercuri purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, citat de Reuters şi RIA Novosti.

Anterior, Oleksandr Kornienko, actualul lider al partidului preşedintelui Zelenski, "Servitorul Poporului", nu a exclus că Rusia s-ar putea să se afle la originea atacului împotriva principalului consilier prezidenţial.

În 2020, Volodimir Zelenski declarase că Şefir se numără printre persoanele în care are cea mai mare încredere. Şefir nu a suferit decât un şoc în urma tentativei de asasinat, dar şoferul său a fost rănit, potrivit agenţiilor de presă ucrainene, care notează că maşina acestuia nu era blindată.

Biroul Parchetului General a deschis o anchetă penală ''pentru tentativă de ucidere a două sau mai multe persoane''. Şeful procuraturii regiunii Kiev, Aleksei Homenko, a declarat că asupra maşinii lui Şefir au fost trase cel puţin 18 gloanţe, dintr-o puşcă automată, potrivit Interfax-Ukraina.

Citit 620 ori Ultima modificare Miercuri, 22 Septembrie 2021 17:20

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.