UE are nevoie de o strategie comună în fața scumpirilor la energie

UE are nevoie de o strategie comună în fața scumpirilor la energie
Semnal de alarmă în Parlamentul European
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Creșterea prețurilor la gaze naturale și energie electrică afectează tot mai multe state din UE, iar în fața riscurilor de extindere a sărăciei energetice la nivel comunitar, Comisia Europeană trebuie să elaboreze un plan concret, cu măsuri punctuale, care să permită tuturor țărilor afectate să intervină rapid la nivel național.

O solicitare în acest sens a fost înaintată șefei executivului european, Ursula von der Leyen, și comisarului pentru Energie, Kadri Simson, în numele Grupul S&D, de europarlamentarul gălățean Dan Nica.

"Suntem abia la începutul lunii octombrie, dar deja asistăm la o creștere critică a prețurilor la gaze și energie, în ciuda faptului că sezonul de iarnă nu a început încă. Numeroase rapoarte și o serie de experți în domeniu au prezentat perspective negative pentru următoarele câteva luni, iar astfel de tendințe sunt un real semnal de alarmă pentru cetățenii statelor afectate. Este datoria noastră să apărăm oamenii de orice tip de sărăcie, inclusiv de cea energetică. A lăsa statele membre ale UE să încerce să rezolve individual această problemă majoră, nu va fi suficient, dimpotrivă. Bruxelles-ul trebuie să fie alături de toți cetățenii europeni și să stabilească regulile jocului printr-un set de măsuri concrete, rapide și durabile, care să poată fi aplicate la nivelul tuturor țărilor din UE", a explicat Dan Nica.

Eurodeputatul a menționat că Grupul S&D a solicitat deja o dezbatere cu rezoluție în sesiunea plenară din această săptămână, pentru stabilirea unui plan de măsuri imediate, care să vină în sprijinul guvernelor din statele membre. El a reamintit că dezbaterea va avea loc, însă rezoluția nu va mai fi depusă din cauza opoziției altor grupuri politice din Parlamentul European, respectiv PPE și Renew Europe.

Grupul S&D apreciază că un plan în domeniul energiei asumat la nivelul Comisiei Europene ar permite evitarea măsurilor ad-hoc luate la nivelul unor țări, care au mai degrabă darul de a amplifica haosul, decât să genereze o soluție la nivelul categoriilor vulnerabile din punct de vedere energetic.

Printre solicitările avansate de Grupul S&D se numără propunerea de eliminare a impozitelor necuvenite pe energie și adoptarea unor măsuri specifice pentru protejarea cetățenilor vulnerabili - strategie de eradicare a sărăciei energetice, precum și un plan de prevenire a speculațiilor pe piața europeană a carbonului, pentru a nu pune în pericol tranziția energetică.

Europarlamentarul Dan Nica și-a exprimat, în numele socialiștilor din Parlamentul European, speranța că o comunicare cu privire la creșterea prețurilor la gaze și energie va fi printre prioritățile Comisiei Europene, astfel încât dezbaterea de miercuri, de la Strasbourg, să se concretizeze într-o politică energetică europeană comună.

Citit 672 ori Ultima modificare Luni, 04 Octombrie 2021 17:30

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.