Șefii diplomației UE și SUA, față în față, într-o tentativă de reconciliere

Șefii diplomației UE și SUA, față în față, într-o tentativă de reconciliere
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, a anunţat că se va întâlni săptămâna viitoare la Washington cu secretarul de stat american Antony Blinken, într-o încercare de a înlătura divergenţele existente în relaţia Uniunii Europene cu SUA, aceasta fiind şi una din temele summitului informal al liderilor celor 27 de state membre, marţi seară în Slovenia, relatează France Presse.

"Trebuie să consolidăm dialogul între UE şi SUA şi să evităm chestiuni problematice precum pactul AUKUS cu Australia şi Marea Britanie", a subliniat Josep Borrell, în faţa Parlamentului European, reunit în sesiune plenară la Strasbourg marţi. "Mă voi întâlni săptămâna viitoare la Washington cu Antony Blinken", a anunţat înaltul reprezentant al UE pentru afaceri externe şi politica de securitate.

"Parteneriatul UE-SUA este crucial şi de neînlocuit, dar trebuie să aibă o bază solidă", a avertizat el. Borrel urmează să se deplaseze pe 13 octombrie la Washington, pentru ca apoi - în decurs de două zile - să se întâlnească cu secretarul de stat american şi cu alţi membri ai administraţiei Joe Biden, a precizat anturajul său. "După Afganistan, pactul AUKUS reprezintă un mesaj clar din partea SUA cu privire la priorităţile lor faţă de China şi va trebui să ne adaptăm", a explicat el.

Antony Blinken a avut marţi, la Paris, o întâlnire cu şeful diplomaţiei franceze Jean-Yves le Drian, într-un demers de restabilire a încrederii, pusă la încercare de alianţa AUKUS, a cărei primă consecință a fost anularea de către Australia a unui megacontract de cumpărare a 12 submarine franceze convenţionale.

Citit 338 ori Ultima modificare Marți, 05 Octombrie 2021 19:45

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.