Talibanii amenință Occidentul cu un nou val de refugiați

Talibanii amenință Occidentul cu un nou val de refugiați
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Noul guvern taliban din Afganistan i-a avertizat pe emisarii americani şi europeni că tentativele de presiune, sub forma sancţiunilor, ar putea declanşa un nou val de refugiaţi economici, a relatat miercuri AFP.

Ministrul afgan de Externe, Amir Khan Muttaqi, le-a declarat diplomaţilor occidentali, în cursul întrevederilor avute zilele trecute la Doha, că "slăbirea guvernului afgan nu este în interesul nimănui, pentru că ar putea afecta direct lumea în sectorul securităţii şi ar putea antrena o migraţie economică pentru a fugi din ţară", conform unui comunicat publicat marţi seară.

În momentul de faţă, sancţiunile internaţionale stricte impuse Afganistanului - condus din august de talibanii care au răsturnat guvernul susţinut de Occident, pe fondul retragerii forţelor internaţionale - se traduc prin lipsă de lichidităţi la bănci şi imposibilitatea de a plăti salariile funcţionarilor.

Ţările europene se tem că, în cazul unui colaps al economiei afgane, numeroşi migranţi vor porni spre Europa, creând presiune asupra statelor vecine cum sunt Pakistanul şi Iranul, iar apoi asupra frontierelor Uniunii Europene.

Washingtonul şi UE s-au declarat gata să susţină iniţiative umanitare pentru Afganistan, dar nu sunt dispuse să furnizeze sprijin direct talibanilor, fără garanţia că aceştia respectă drepturile omului şi mai ales pe cele ale femeilor.

Citit 507 ori Ultima modificare Miercuri, 13 Octombrie 2021 20:25

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.