Contradicții politice privind schimbările climatice

Contradicții politice privind schimbările climatice
Summitul COP26
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Ţările prezente la conferinţa COP26 de la Glasgow privind combaterea schimbării climatice au aprobat sâmbătă seară un acord pentru accelerarea luptei împotriva încălzirii globale, informează agenţiile internaţionale de presă. COP26 face apel, în declaraţia finală, la ţările lumii să înceapă renunţarea treptată la cărbune, în primul acord de acest tip.

Acordul a fost revizuit prin înlocuirea formulei "renunţare treptată" la cărbune cu expresia "reducere treptată", în urma unei propuneri din partea Indiei, informează Reuters.

Ministrul Mediului din Elveţia, Simonetta Sommaruga, a declarat la plenara COP26 că este dezamăgită de modificarea propusă de India la acordul final. Ea a spus că lumea are nevoie acum să renunţe treptat la cărbune, nu să reducă treptat utilizarea acestuia. După aprobarea acordului, preşedintele britanic al COP26, Alok Sharma, a spus că "regret profund" schimbările de ultim moment la limbajul textului privind diminuarea consumului de cărbune.

Într-una dintre cele mai puternice critici faţă de proiectul inițial de declaraţie al COP26, ministrul indian al Mediului şi Climei, Bhupender Yadav, a spus că naţiunile în curs de dezvoltare au dreptul de a folosi ceea ce a mai rămas din "bugetul de carbon" global, respectiv, cantitatea de CO2 pe care lumea o mai poate degaja înainte ca încălzirea globală să depăşească pragul de 1,5 grade Celsius.

"Din păcate, voinţa politică colectivă nu a fost suficientă pentru a depăşi profundele contradicţii" dintre ţări şi "este timpul să trecem în regim <urgenţă>", şi-a exprimat regretul secretarul general al ONU, Antonio Guterres.

Citit 580 ori Ultima modificare Duminică, 14 Noiembrie 2021 22:30

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.