Navă de război americană, în trecere prin strâmtoarea Taiwanului

Navă de război americană, în trecere prin strâmtoarea Taiwanului
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

O navă de război americană a traversat marţi strâmtoarea Taiwanului, care separă insula de China continentală, a anunţat marina americană, ceea ce reprezintă o premieră după summitul virtual dintre preşedintele american Joe Biden şi omologul său chinez Xi Jinping, relatează AFP.

Trecerea strâmtorii Taiwanului de către USS Milius, un distrugător din clasa Arleigh Burke echipat cu rachete, a reprezentat un simplu tranzit de rutină, a menţionat flota a 7-a a SUA. Această traversare "demonstrează angajamentul Statelor Unite în favoarea unei regiuni Indo-Pacific libere şi deschise", a adăugat sursa citată, într-un comunicat de presă. Evenimentul are loc la o săptămână după întrevederea virtuală dintre preşedinţii chinez şi american, îndeosebi pe subiectul Taiwanului, care cristalizează toate tensiunile dintre cele două puteri.

Insula are o guvernare proprie din 1949, dar China consideră acest teritoriu autoguvernat democratic drept parte a sa şi ameninţă cu recurgerea la forţă dacă Taiwanul îşi va proclama oficial independenţa.

Navele de război americane efectuează periodic exerciţii în strâmtoare, ceea ce suscită furia Beijingului. Purtătorul de cuvânt al MAE chinez, Zhao Lijian, a condamnat marţi această traversare, văzând în ea "o tentativă deliberată de perturbare a păcii şi stabilităţii regionale".

În acest an, până în prezent americanii au efectuat 11 traversări, număr care include şi ultima traversare a USS Milius.

Citit 416 ori Ultima modificare Marți, 23 Noiembrie 2021 17:30

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.