Forțele ucrainene și-au etalat armele... americane, ca răspuns la presiunile Rusiei

Forțele ucrainene și-au etalat armele... americane, ca răspuns la presiunile Rusiei
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Forţele armate ale Ucrainei sunt capabile să respingă orice atac din partea Rusiei, a declarat luni preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, cu prilejul marcării Zilei Forţelor Armate, printr-o desfăşurare de vehicule blindate americane şi de nave de patrulare, transmite Reuters.

Preşedintele american Joe Biden a promis "un sprijin de neclintit" faţă de Kiev în confruntarea cu Moscova şi va avea marţi discuţii cu preşedintele rus Vladimir Putin, pentru a încerca să dezamorseze criza.

Ucraina a acuzat Rusia că a comasat zeci de mii de militari în apropierea graniţei sale şi că s-ar pregăti pentru o ofensivă militară pe scară largă, ceea ce ar lăsa deschisă perspectiva unui război făţiş între cei doi vecini.

"Militarii Forţelor Armate ale Ucrainei continuă să-şi îndeplinească cea mai importantă misiune - să apere libertatea şi suveranitatea statului în faţa agresorului rus. (...) Armata ucraineană are încredere în forţa sa şi este capabilă să zădărnicească orice plan de cucerire al inamicului'', a declarat Zelenski, citat într-un comunicat.

Rusia a respins discuţiile despre un atac asupra Ucrainei drept false şi inflamatorii, avertizând totodată Occidentul să nu depăşească ''liniile roşii'' şi să pună capăt extinderii către est a NATO.

Zelenski se va deplasa în estul ţării, la Harkov, centru tradiţional pentru fabricarea de arme ucrainene, pentru a participa la o livrare de tancuri, transportoare blindate de trupe şi vehicule blindate fabricate în uzinele din oraş. El va vizita, de asemenea, regiunea Doneţk, unde armata Ucrainei a luptat cu forţele proruse într-un conflict despre care Kievul afirmă că s-a soldat cu uciderea a 14.000 de oameni, din 2014 şi până în prezent.

Mai multe oraşe din Ucraina marchează aniversarea a 30 de ani de la crearea unei armate independente, după ce ţara şi-a câştigat independenţa faţă de Uniunea Sovietică, în 1991. Kievul, Lvovul şi oraşul-port Odesa vor expune maşini Humvee fabricate în SUA. La Odesa, va avea loc şi o ceremonie de predare a două ambarcaţiuni de patrulare a Gărzii de Coastă din SUA, livrate recent şi menite să întărească marina Ucrainei.

Ucraina a cerut NATO să-şi accelereze procedura de primire a ţării în alianţa militară şi a apreciat că Moscova nu are dreptul să se opună. Conducerea NATO a avut o atitudine de susţinere, dar a menţionat că mai întâi Ucraina trebuie să-şi reformeze forţele armate şi să elimine corupţia, notează Reuters.

Citit 500 ori Ultima modificare Luni, 06 Decembrie 2021 19:00

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.