Uniunea Europeană poartă negocieri pentru evitarea unui război între Rusia și Ucraina

Uniunea Europeană poartă negocieri pentru evitarea unui război între Rusia și Ucraina
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Uniunea Europeană "lucrează pentru a evita o criză", dar "va susţine ferm Ucraina" în cazul unui atac din partea Rusiei, a asigurat Înaltul reprezentant al UE pentru afaceri externe şi politici de securitate, în contextul în care SUA au avertizat că Rusia ar plănui o ofensivă militară în Ucraina anul viitor, relatează EFE.

Potrivit mass-mediei americane, serviciile de informaţii ale SUA consideră că Rusia are în vedere să-şi mărească prezenţa militară la graniţa cu Ucraina până la 175.000 de soldaţi, cu obiectivul potenţial de a invada această ţară anul viitor.

"Mai întâi de toate, trebuie să muncim ca să evităm o criză. Ne folosim capacitatea diplomatică pentru a face Rusia să înţeleagă că aceasta ar fi o încălcare gravă a dreptului internaţional", a afirmat şeful diplomaţiei europene. În opinia sa, important în prezent este de a "ilustra Moscovei panorama posibilelor consecinţe. A sosit momentul de a vorbi şi de a ne face o idee despre ceea ce se poate întâmpla de ambele părţi. Trebuie să rămânem într-o fază pre-criză", a spus el. "Săptămâna viitoare, vom avea o întâlnire la Bruxelles cu ţările Parteneriatului Estic şi cu această ocazie vom sublinia sprijinul nostru puternic pentru Ucraina. Cuvintele mele nu trebuie interpretate greşit. Lucrăm pentru a evita criza, dar, în faţa oricăror circumstanţe neprevăzute, UE va sprijini ferm Ucraina", a subliniat Borrell.

La rândul său, președinte SUA, Joe Biden, a anunţat vineri că pregăteşte o "serie de măsuri", pe care însă nu le-a detaliat, pentru a apăra Ucraina în cazul în care Putin ar decide să lanseze un atac militar asupra ţării vecine.

CITIȚI ȘI: Forțele ucrainene și-au etalat armele... americane, ca răspuns la presiunile Rusiei

Citit 363 ori Ultima modificare Luni, 06 Decembrie 2021 17:45

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.