America, zguduită de imaginile dezastrului: Tornadele ucigașe din SUA, „o tragedie de neimaginat”

America, zguduită de imaginile dezastrului: Tornadele ucigașe din SUA, „o tragedie de neimaginat”
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Tornadele care au făcut zeci de morţi în centrul Statelor Unite ale Americii sunt o „tragedie de neimaginat”, a declarat sâmbătă preşedintele Joe Biden într-un mesaj pe Twitter în care precizează că a fost informat în cursul dimineții despre dezastrul lăsat de aceste evenimente devastatoare. „Colaborăm cu guvernatorii statelor pentru a ne asigura că au tot ce le trebuie pentru căutarea supraviețuitorilor și evaluarea pagubelor”, a spus Joe Biden. „Să pierzi pe cineva drag într-o furtună ca aceasta este o tragedie de neimaginat”, a adăugat șeful Casei Albe.

Președintele Joe Biden a ieșit sâmbătă într-o conferință de presă pentru a-și exprima susținerea față de americanii greu încercați de acest dezastru. „Este posibil ca aceasta să fie una dintre cele mai mari serii de tornade din istoria noastră”, a spus Joe Biden. „Este o tragedie. Și încă nu știm câte vieți s-au pierdut sau care este amploarea totală a pagubelor. Vreau să subliniez ceea ce le-am spus tuturor guvernatorilor, guvernul federal va face tot, tot ceea ce poate face pentru a ajuta”, a declarat președintele american.

Președintele Biden a mai spus că va vizita statul Kentucky, cel mai afectat de calamitate, dar numai după ce va fi clar că el și personalul său „nu vor sta în calea eforturilor de salvare și recuperare”.

La rândul său, guvernatorul statului Kentucky, Andy Beshear, a calificat tornadele care s-au abătut asupra statului drept „cel mai grav, cel mai devastator și cel mai letal eveniment de acest gen din istoria statului Kentucky”. Guvernatorul a estimat, într-o conferință de presă, că numărul morților va depăși 100, spunând că bilanțul ar putea „crește semnificativ”.

Beshear a vorbit, de asemenea, despre caracterul istoric al acestor fenomene extreme care au lovit statul. „Au fost patru tornade diferite care ne-au lovit, inclusiv una care a atins pământul în Arkansas și apoi a rămas la sol pe o distanță de 365 de kilometri, ceea ce credem că este probabil un record în istoria SUA”, a spus guvernatorul.

Zeci de oameni au murit, după ce zeci de tornade au lovit centrul Statelor Unite. S-a întâmplat noaptea târziu, motiv pentru care localnicii au avut doar câteva minute să ajungă în adăposturi. Cel puțin 30 de tornade au fost detectate într-o singură noapte în cinci state din centrul țării. Iar meteorologii au spus că vremea va rămâne proastă tot weekendul și că pot apărea din nou astfel de fenomene extreme.

Cea mai gravă situație este în statul Kentucky, unde un oraș a fost aproape complet distrus de vijelie. Mayfield a fost lovit în plin de o tornadă în care vântul a atins viteze de 200 de km/h. Au fost distruse numeroase case, tribunalul și închisoarea. De asemenea, furtuna a rupt acoperișul unei fabrici în care erau peste 100 de lucrători. Deoarece tornada a lovit noaptea târziu, operațiunile de căutare și salvare au fost îngreunate.

În plus, furtunile au provocat deraierea unui tren de marfă al companiei CSX în vestul statului, însă nu au fost raportate victime, potrivit The New York Times.

Zone întregi din centrul Statelor Unite arată ca și cum ar fi fost lovite de bombe. Din cartierele unde până de curând locuiau mii de oameni nu au mai rămas decât ruine.

În Illinois, autorităţile au anunţat că mai multe persoane au rămas blocate într-un depozit al companiei americane de comerţ online Amazon.com în urma prăbuşirii parţiale a acoperişului clădirii situate în apropiere de oraşul St. Louis. Au mai rămas în picioare doar stâlpii care susțineau acoperișul și pereții. Clădirea era plină de angajații din tura de noapte. Aveau multă treabă, pentru că vine Crăciunul, una dintre cele mai aglomerate perioade pentru retaileri.

Citit 476 ori Ultima modificare Duminică, 12 Decembrie 2021 19:45

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.