Aproape 500 de jurnalişti din întreaga lume sunt la închisoare

Aproape 500 de jurnalişti din întreaga lume sunt la închisoare
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Cu 488 de jurnalişti închişi în lume, "Reporters sans frontières (RSF) nu a înregistrat vreodată un număr atât de ridicat de jurnalişti deţinuţi", deplânge ONG-ul situația actuală, în bilanţul său anual, dezvăluind totodată că numărul ziariştilor ucişi în 2021, respectiv, 46, a atins cel mai scăzut nivel din ultimii 20 de ani. Cei mai mulţi jurnalişti deţinuţi anul acesta sunt în China, Malaysia, Vietnam, Belarus şi Arabia Saudită. 

Un astfel de număr de deţinuţi marchează o premieră de la crearea bilanţului anual al "Reporters sans frontières", în 1995, subliniază organizaţia. Această creştere excepţională, de 20 la sută într-un an (de la 1 ianuarie până la 1 decembrie 2021), "a fost înregistrată în trei ţări": Malaysia, Belarus şi China. În cazul ultimei țări, legea securităţii naţionale impusă în 2020 la Hong Kong a provocat o creştere vertiginoasă a detenţiilor pentru jurnalişti în acest teritoriu, punctează RSF. Dar şi în regiunea Xinjiang, "unde un milion de uiguri sunt în detenţie în tabere, jurnaliștii sunt în general reţinuţi, pentru că această zonă a devenit un fel de gaură neagră a informaţiilor", denunţă pentru AFP Christophe Deloire, secretar general al RSF, precizând că 70 de jurnalişti uiguri au fost închişi, notează News.ro.

Cele cinci ţări unde cel mai mare număr de jurnalişti au fost închişi până la 1 decembrie sunt: China (127), Malaysia (53), Vietnam (43), Belarus (32) şi Arabia Saudită (31). "RSF nu a mai înregistrat vreodată atât de multe femei jurnalist închise", în total 60, adică o treime în plus faţă de 2020, deplânge asociaţia.

Dacă bărbaţii reprezintă majoritatea jurnaliştilor deţinuţi în lume (87,7 la sută), Belarus este ţara care a închis cele mai multe femei jurnalist (17) în comparaţie cu bărbaţi (15). Regimul preşedintelui Aleksandr Lukaşenko, care duce fără pauză o represiune ce vizează orice opozant, a provocat un protest internaţional, la sfârşitul lui mai, cu arestarea jurnalistului de opoziţie în exil Roman Protasevici, după deturnarea unui avion de linie la bordul căruia se afla acesta.

RSF a afişat, în schimb, şi o tendinţă pozitivă: numărul de jurnalişti şi profesionişti din mass-media ucişi a atins cel mai scăzut nivel din ultimii 20 de ani. "Această tendinţă în scădere, după ce s-a accentuat din 2016, se explică prin evoluţia conflictelor regionale (Siria, Irak şi Yemen)", analizează organizaţia.

Citit 406 ori Ultima modificare Vineri, 17 Decembrie 2021 12:00

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.