Forțele de securitate din Kazahstan au primit ordin să tragă fără avertisment

Forțele de securitate din Kazahstan au primit ordin să tragă fără avertisment
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Președintele Kazahstanului a declarat vineri că a ordonat forțelor sale să tragă fără avertisment pentru a face față tulburărilor provocate de cei pe care i-a numit bandiți și teroriști, la o zi după ce Rusia a trimis trupe pentru a înăbuși revolta din întreaga țară, scrie Reuters.

Forțele de securitate păreau să controleze străzile din principalul oraș Almatî vineri dimineață, dar focurile de armă puteau fi încă auzite după zile de tulburări în care zeci de persoane au fost ucise și clădiri publice au fost jefuite și incendiate.

„Militanții nu au depus armele, ei continuă să comită crime sau se pregătesc pentru ele. Lupta împotriva lor trebuie să fie continuată până la capăt. Cine nu se va preda va fi distrus”, a declarat președintele Kassym-Jomart Tokayev într-un discurs televizat. „Am dat ordin agențiilor de aplicare a legii și armatei să tragă pentru a ucide fără avertisment”. Tokayev a acuzat teroriști antrenați în străinătate pentru cele mai grave violențe din cei 30 de ani de independență a statului din Asia Centrală.

Ministerul rus al Apărării, citat de Interfax, a declarat că peste 70 de avioane zboară non-stop pentru a aduce trupe rusești în Kazahstan, iar acestea ajută acum la controlul principalului aeroport din Almatî, recucerit joi de la protestatari.

Demonstrațiile care au început ca răspuns la o creștere a prețului la combustibil s-au transformat într-o mișcare amplă împotriva guvernului și a fostului lider Nursultan Nazarbaiev, în vârstă de 81 de ani, cel mai longeviv conducător al unui fost stat sovietic. Acesta i-a predat președinția lui Tokayev în urmă cu trei ani, dar se crede că familia sa a păstrat puterea în Nur-Sultan, capitala construită special pentru acest scop și care îi poartă numele.

Ministerul de Interne a declarat că 26 de „infractori înarmați” au fost „lichidați”, în timp ce 18 membri ai poliției și ai gărzii naționale au fost uciși de la începutul protestelor, cifre care se pare că nu au mai fost actualizate de joi. Televiziunea de stat a raportat peste 3.700 de arestări.

Citit 420 ori Ultima modificare Vineri, 07 Ianuarie 2022 18:05

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.