”Diplomația britanică nu e bună de nimic!”

”Diplomația britanică nu e bună de nimic!”
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Un înalt diplomat rus la Naţiunile Unite a lansat critici virulente împotriva diplomaţiei britanice, despre care consideră ca nu este "bună de nimic", înaintea unei convorbiri programate să aibă loc între premierul britanic Boris Johnson şi preşedintele rus Vladimir Putin asupra crizei ucrainene, informează AFP.

"Este loc întotdeauna pentru diplomaţie, însă, sincer, nu avem încredere în diplomaţia britanică. În timpul ultimilor ani, diplomaţia britanică a dovedit, în opinia mea, că nu este bună de nimic", a declarat Dmitri Polianski, ambasadorul-adjunct al Rusiei la Naţiunile Unite, într-un interviu pentru Sky News.

"Nu vreau câtuşi de puţin să jignesc pe nimeni, mai ales pe bunii mei prieteni diplomaţi britanici, însă, serios acum, nu există rezultate cu care să se poată lăuda", a adăugat el.

La rândul său, Kremlinul a anunţat miercuri că va da detalii când şi dacă şeful statului rus Vladimir Putin va discuta cu premierul britanic Boris Johnson şi că preşedintele Rusiei este dispus să discute cu oricine, inclusiv cu cei ''de-a dreptul derutaţi'', transmite Reuters.

Convorbirea între cei doi lideri fusese programată pentru luni, dar Johnson a fost nevoit să o amâne din cauza problemelor politice interne. Premierul Regatului Unit a făcut marţi o vizită în Ucraina, unde a acuzat Moscova că ţine o armă la tâmpla Kievului, încercând să intimideze Occidentul pentru a redesena harta de securitate a Europei de după Războiul Rece.

Londra a cerut de mai multe ori Moscovei să adopte calea diplomatică, apel pe care Boris Johnson ar urma să-l reia în timpul discuţiei sale telefonice cu Vladimir Putin.

Potrivit lui Dmitri Polianski, ţările occidentale exagerează numărul de militari ruşi desfăşuraţi la frontieră.

"Acum, se vorbeşte deja de 130.000, în timp ce mai ieri erau 100.000", a declarat el la Sky News. "Nu ştiu de unde scot ei cifrele astea şi nu am niciun fel de încredere în datele serviciilor de informaţii americane şi britanice", a spus el.

Vladimir Putin şi-a exprimat marţi speranţa că Occidentul şi Rusia vor găsi "o soluţie" la criza lor, dar a acuzat în acelaşi timp Washingtonul că foloseşte Ucraina drept instrument pentru a atrage Moscova într-un "conflict armat".

Rusia susţine că nu are nicio intenţie de a invada teritoriul ucrainean, deşi a mai făcut acest lucru în 2014, când a anexat peninsula Crimeea.

Citit 437 ori Ultima modificare Miercuri, 02 Februarie 2022 18:09

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.