Summit Uniunea Europeană - Africa

Summit Uniunea Europeană - Africa
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Reprezentanții Uniunii Europene au primit joi la Bruxelles peste 40 de lideri africani, într-un efort de a-şi reafirma influenţa pe un continent unde China şi Rusia au făcut progrese importante în materie de investiţii. În cadrul summitului, Uniunea Europeană va oferi mai multe pachete de sprijin pentru a susţine sănătatea, educaţia şi stabilitatea în Africa şi va prezenta noua campanie de investiţii menită să rivalizeze cu Iniţiativa Belt and Road a Chinei.

Şeful politicii externe a UE, Josep Borrell, a declarat înaintea reuniunii de două zile că cele două continente sunt strâns legate între ele, relatează Reuters. „Problemele africane sunt şi problemele noastre”, a declarat el marţi în Parlamentul European. „Când lucrăm pentru a încerca să rezolvăm aceste probleme, lucrăm şi pentru noi înşine”, a adăugat el.

Ţările europene şi alte naţiuni bogate au fost puternic criticate pentru că au acumulat echipamente de protecţie şi, mai târziu, vaccinuri în timpul pandemiei, unii lideri afirmând că ritmul lent al donaţiilor ar putea duce la un „apartheid al vaccinurilor”. De asemenea, a existat consternare în legătură cu interdicţiile de călătorie impuse de Europa Africii de Sud după ce varianta Omicron a fost detectată acolo.

Tensiunile sunt mai profunde şi în alte probleme între două continente cu legături coloniale şi resentimente, inclusiv în ceea ce priveşte fluxurile de migraţie şi erodarea democraţiei în mai multe ţări africane, unele dintre acestea fiind recent afectate de lovituri de stat.

Citit 444 ori Ultima modificare Joi, 17 Februarie 2022 16:35

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.